Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kian (17), de executie te veel voor Duterte

- (tg)

“Gerechtigh­eid voor Kian” en “Stop de moorden op armen”. Op de Filipijnen zijn zaterdag duizenden mensen op straat gekomen om te protestere­n tegen de lukrake executies onder het bewind van president Rodrigo Duterte.

In tal van steden op de Filipijnen werd gedemonstr­eerd tegen de ‘war on drugs’. Betogers met spandoeken eisten dat de moorden zouden stoppen en dat Duterte ontslag zou nemen.

Het is niet de eerste keer dat de president onder vuur komt voor zijn drugsbelei­d. Maar het is wel de eerste keer dat hij openlijk toegeeft dat er “misschien fouten zijn gemaakt” bij drugsactie­s van de politie.

Hij kon dit keer ook moeilijk anders, want er zijn beelden opgedoken die bewijzen dat zijn agenten lukraak slachtoffe­rs maken. “Ze hanteren een soort van snelrecht waarbij niet een rechter beslist over schuld of onschuld, maar de politie zelf. En ze voeren de straf die ze zelf bepalen – dood met de kogel – ook onmiddelli­jk uit. Families die het beleid van de president op de korrel durven te nemen, meestal armen, vliegen achter de tralies”, zeggen mensenrech­tenorganis­aties. Het is vooral de moord op een 17-jarige student die nu voor ophef zorgt. Kian Lloyd delos Santos werd afgelopen week door de politie doodgescho­ten. Volgens het politierap­port probeerde hij tijdens een antidrugsa­ctie te ontsnappen en werd hij daarom neergescho­ten. Helaas voor de agenten hebben bewakingsc­amera’s alles gefilmd. Uit die beelden blijkt dat er geen inval in de woning van de jongen was. Hij werd gewoon op straat vastgenome­n door agenten in burger en verplicht om mee te gaan naar een steeg. Even later vertrekken de agenten weer. Zonder Kian. Die wordt nadien dood teruggevon­den. Geëxecutee­rd. De jonge student gebruikte geen drugs en was ook geen dealer, zo bleek later.

President Duterte voelde zich tot nu toe altijd gesterkt door het feit dat volgens peilingen een grote meerderhei­d van de bevolking zijn drugsoorlo­g steunde. Maar nu heeft hij toch de drie agenten die verantwoor­delijk worden geacht voor de dood van Kian tijdelijk op non-actief gezet.

 ??  ?? FOTO'S EPA, RR Duizenden mensen betoogden na de executie van Kian Lloyd delos Santos (kleine foto).
FOTO'S EPA, RR Duizenden mensen betoogden na de executie van Kian Lloyd delos Santos (kleine foto).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium