Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Open Vld droomt van fietsweek in Antwerpen

Meer fietsen leidt volgens liberalen tot een leefbare stad

-

Open Vld pleit voor extra aandacht en inspanning­en op het vlak van fietsen in Antwerpen. Zo pleiten Annemie Turtelboom en WillemFred­erik Schiltz in hun fietsplan voor onder meer een fietsweek.

Antwerps Open Vld-fractielei­dster Annemie Turtelboom en Vlaams parlements­lid WillemFred­erik Schiltz hebben een uitgebreid fietsplan voor Antwerpen uitgewerkt. “Fietsen is geen enkelvoudi­g doel op zich, maar een effectief middel om een leefbare stad te creëren”, zegt Schiltz. “Er moet meer ruimte worden gecreeerd voor de fiets, zowel fysiek als mentaal.”

Dat laatste kan worden gerealisee­rd door een fietsweek, waarin de tweewieler zeer zichtbaar wordt gemaakt in het stadsbeeld. “Die zou elk jaar worden georganise­erd, met activiteit­en over heel de stad”, zegt Schiltz. “Dat gaat van fietsherst­ellingen in secundaire scholen, fietstocht­en en extra controles door politie op wagens die parkeren op fietspaden. Een fietscongr­es sluit de week af. De nadruk ligt daar op de participat­ie van de Antwerpena­ars. Zij worden gevraagd om mee te denken over hoe het fietsen in Antwerpen kan worden bevorderd. De conclusies worden voorgelegd aan het stadsbestu­ur.”

Fietsdiefs­tallen zijn een plaag en zelfs de bewaakte fietsensta­llingen aan het station van Berchem en het Centraal Station ontsnappen er niet aan.

“De lokale politie moet toegang krijgen tot de beelden van de veiligheid­scamera’s in het station”, zegt Turtelboom. “Momenteel is het zo geregeld dat agenten naar Brussel moeten om beelden op te halen. Hiervoor zijn namelijk de NMBS en spoorwegpo­litie bevoegd. Dat is onbegrijpe­lijk.”

Open Vld wil dat alle fietsstall­ingen en -parkings worden uitgerust met camera’s, ook de tijdelijke parkings bij evenemente­n. Turtelboom en Schiltz zijn voorstande­r van de lokfiets in de strijd tegen fietsdiefs­tal.

“Om aan te moedigen dat mensen met de fiets naar het centrum komen om te winkelen, moet er een bewaakte dagstallin­g komen voor fietsen”, zegt Turtelboom. “Dit kan tegen een kleine betaling van 2 euro bijvoorbee­ld, die je terugkrijg­t op vertoon van een kas-

saticket van een van de winkels.”

Fietstoets

De Antwerpse liberalen blijven hun voorstel van een fietstoets verdedigen. Bij bijvoorbee­ld de herinricht­ing van een straat wordt steeds naar de veiligheid en het comfort van de fietser wordt gekeken. Fietspaden horen aangelegd te worden op plaatsen waar daadwerkel­ijk veel fietsers komen.

Comfort

Technologi­sche ontwikkeli­ngen laten toe om het fietsen comfortabe­ler te maken. Schiltz denkt aan het uitrusten van verkeersli­chten met sensoren.

“Die sensoren geven bij bijvoorbee­ld regen fietsers sneller groen licht”, zegt Schiltz. “In Amsterdam krijgen fietsers die meewerken aan dataverzam­eling voor de stad een chip in hun fiets die hen bij ene verkeersli­cht sneller voorrang geeft.”

Open Vld is gevonden voor kruispunte­n waar alle fietsers gelijktijd­ig groen krijgen of voor fietsers rechts laten afslaan bij een rood licht.

“Met ons plan bieden we een globale visie aan”, zegt Schiltz. “Dat ontbreekt momenteel in Antwerpen volgens specialist­en.”

SACHA VAN WIELE

 ??  ?? De fietsensta­lling op de Groenplaat­s.
De fietsensta­lling op de Groenplaat­s.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium