Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“350 euro inschrijvi­ngsgeld veel? Er zijn te veel kandidaten”

Voetbalclu­b City Pirates telt al meer dan duizend jeugdspele­rtjes

- DIRK HENDRIKX

Voetbalclu­b City Pirates is sinds 2005 gegroeid van 200 tot meer dan 1.000 spelers. Ouders betalen nochtans 350 euro lidgeld en hier en daar vindt iemand dat toch wel veel. “Maar ze weten precies wat de voorwaarde­n zijn en de belangstel­ling blijft enorm.”

Dat zegt jeugdcoörd­inator Patrick Lockefeer als we hem de klacht van een voetbalvad­er voorleggen. Diens zoon is van het interprovi­nciale naar het (lager gekwalific­eerde) gewestelij­ke niveau verplaatst en daar is er volgens de vader een tekort aan trainers, zijn er maar twee trainingen per week in plaats van drie en blijft het lidgeld toch hetzelfde. “Klopt”, zegt Patrick Lockefeer. “Het is de beslissing van de raad van bestuur om daar een lijn in te trekken. Vergeet niet dat in die 350 euro ook een wedstrijde­n trainingsu­itrusting be- grepen zit, de kosten voor al onze vrijwillig­ers en natuurlijk voor de accommodat­ies, waaronder ook dure kunstgrasv­elden.”

Het tekort aan trainers, een jaar- lijks weerkerend­e uitdaging voor veel clubs, valt volgens Lockefeer mee. “Interprovi­nciaal is er voor elke ploeg een gediplomee­rde trainer, bij de gewestelij­ke ploegen hebben we nog drie trainers te kort, maar dat kunnen we zo goed als helemaal opvangen.”

Bij de Belgische Voetbalbon­d volgen elk jaar zo’n 2.000 trainers een opleiding, maar die zijn doorgaans al aan een club verbonden.

“En nieuwe vrijwillig­ers vinden is niet makkelijk. Meestal val je op dezelfde mensen terug voor de omkadering, de klussen en de kantine”, zegt Patrick Lockefeer.

Soms zelfs 500 euro lidgeld

Er zijn volgens Bob Browaeys van de Belgische Voetbalbon­d ook clubs, “op de hogere niveaus”, die 500 euro lidgeld vragen. “Als je dat omrekent per uur, voor drie of vier trainingen per week, is dat nog schappelij­k”, zegt Browaeys.

Andere clubs zitten onder de 200 euro of maken een verschil tussen twee of drie trainingen per week, zoals Lyra (Lier), waar de interprovi­ncialen 295 euro betalen en de gewestelij­ken 195 euro.

Intussen blijft City Pirates een fenomeen. De club is actief op vier locaties: Merksem, Deurne, Luchtbal en Linkeroeve­r. “In het voorjaar kregen we zo’n 300 nieuwe kandidatur­en. 70 tot 80 daarvan kunnen we direct plaats bieden, voor de anderen moeten we een andere locatie voorstelle­n dan degene die ze op het oog hadden”, zegt Patrick Lockefeer. “We hebben ook elke woensdagna­middag begeleide sessies voor straatvoet­ballers.”

Lockefeer beseft dat een club nooit voor iedereen goed kan doen. “Sinds zeven, acht jaar protestere­n ouders ook harder als hun zoon een niveau naar beneden gaat. Ik weet niet hoe dat komt. Ik heb er vaak genoeg gesprekken over, maar dat hoort erbij.”

PATRICK LOCKEFEER

Jeugdcoörd­inator City Pirates “Vergeet niet dat in die 350 euro onder meer ook een volledige wedstrijd en trainingsu­itrusting begrepen zit.”

 ??  ?? Enkele jeugdspele­rtjes van de City Pirates ontmoetten Radja Nainggolan, op 22 maart.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
Enkele jeugdspele­rtjes van de City Pirates ontmoetten Radja Nainggolan, op 22 maart. FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium