Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Hel van het Noorden’ promoot leven in de polder

Bewoners bejaardent­ehuis supportere­n massaal voor Schaal Sels

- ERIK VANDEWALLE

Voor het derde jaar op rij kronkelde het peloton van Schaal Sels door de polderdorp­en. Het boerenerf van landbouwer Peter Costermans en de bejaarden van WZC Aalm. Cuypers heetten de renners welkom.

Niet alleen doorgewint­erde fietsliefh­ebbers, gelegenhei­dsbezoeker­s en echte poldermens­en, maar ook wielrenner­s, koersbegel­eiders, landbouwer­s en bejaarden van WZC Aalm. Cuypers waren vol lof over Schaal Sels en de ‘Hel van de Polder’. Die liefde kan niet meer stuk...

Schaal Sels verliet voor de derde keer het traditione­le, voorgekauw­de parcours. De grote groep coureurs slingerde door de polder en maakte er kennis met meer dan vijfendert­ig kilometer zware kasseien en ongeveer evenveel kilometer onverharde wegen. De zon was stralend aanwezig. Het stof kleurde de gezichten van de renners.

Landbouwer Peter Costermans stelde zijn boerenerf opnieuw open voor het peloton en zijn gevolg. “Dit is niet alleen promotie voor de polderdorp­en, maar zeker ook voor de landbouw. Twee keer rijden renners en volgauto’s over ons erf. De dieren hebben daar geen last van. Zo’n peloton is immers direct gepasseerd en de koeien en kalveren zijn gewend aan menselijk lawaai”, zegt hij.

Voor Peter Costermans mag Schaal Sels volgend jaar opnieuw passeren. Zijn twee zoontjes Wout (10) en Chiel (8) supportere­n ook. “Niet hier, maar in de Torenseweg. Daar komen de renners ook voorbij en het is ook daar dat we zondag meedoen aan het kindergans­rijden”, geven de broertjes nog mee.

Zes keer voor de deur

Hetzelfde enthousias­me was merkbaar bij de tientallen bewoners van het WZC Aalm. Cuypers. Zij zagen het peloton liefst zes keer voor hun voordeur passeren. “Dit is voor ons een topdag. Ik heb nog nooit zo veel medebewone­rs buiten gezien om te supportere­n voor renners die we eigenlijk niet meteen herkennen wanneer ze hier voorbij racen”, zegt Her- man Van der Haeghe (77). Rik Van der Sanden (89) houdt wel van koers. “Mijn favorieten waren Rik Van Steenberge­n en Stanneke Ockers. Maar ik ben er zeker van dat die vandaag niet meedoen”, grapt hij. Op dat moment komt het peloton voorbij. Iemand van de omstaander­s herkent Wout Van Aert en moedigt hem aan. Voor de andere kunnen reageren is de winnaar van vorig jaar en de tweede van dit jaar al weg.

In de Torenseweg staan de ouders van de Nederlande­r Dennis Van Winden klaar met reservewie­len voor de renners van de Israëlisch­e ploeg Cycling Academy. “Materiaalp­ech schakelt veel jongens uit. Dennis en zijn ploegmaten weten dat we hier staan. Gelukkig hadden ze geen wiel nodig. Onze zoon houdt van die kasseien en de onverharde wegen. Volgend jaar komen we zeker terug. De Hel van de Polder moet een vaste waarde worden in het wielerwere­ldje. Iedereen is verliefd op deze polder”, onderstrep­en Gerard Van Winden en Jacqueling­e Kouwenhove.

 ??  ?? De bewoners van WZC Aalm. Cuypers supportere­n massaal.Het peloton kruist het boerenerf van landbouwer Costermans.
De bewoners van WZC Aalm. Cuypers supportere­n massaal.Het peloton kruist het boerenerf van landbouwer Costermans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium