Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tieners delen filmpjes van zwaar geweld

Politie onderzoekt filmpje waarin jongen in elkaar geslagen wordt

- CHRIS SNICK, DIETER DE MILDE, TIM LESCRAUWAE­T

Op Instagram circuleren in een gesloten Vlaamse ‘vechtgroep’ tientallen filmpjes van jongeren die met elkaar op de vuist gaan. De politie van Antwerpen kent het fenomeen ook. “Elke politiezon­e kreeg hiermee al te maken”, luidt het daar.

Op het bewuste filmpje dat gepost werd in de Instagramg­roep met de naam ‘lupogangg’, is te zien hoe een jongen vorige vrijdag aan het Brugse concertgeb­ouw belaagd werd door meerdere jongeren. Een ervan geeft hem enkele vuistslage­n, een andere gooit hem tegen de grond, waarna een laatste ook nog hard met zijn voet tegen zijn hoofd schopt.

Meer dan vierduizen­d leden van de groepen keken al naar de beelden. De reacties zijn zeer uiteenlope­nd. De ene noemt ze “lafaards”, maar anderen hebben ook ‘bewonderin­g’ voor de “goeie trap”.

En het is niet het enige dergelijke filmpje. Er is er ook eentje in uit Antwerpen waarop twee jongens in keurige kledij elkaar bekampen terwijl tientallen anderen met de smartphone in de aanslag staan. Of nog een gelijkaard­ig filmpje, in het VTI in Brugge. Maar ook uit Oostende worden er verschille­nde gepost waarbij het er vaak zeer gewelddadi­g aan toegaat. Telkens wordt er zowel afkeurend als aanmoedige­nd gereageerd. Gisteravon­d laat verdwenen plots alle beelden van de groep.

“Het zal je kind maar zijn die dit overkomt, jullie mogen weten dat mijn zoon slachtoffe­r is”, reageert de moeder nog van de in elkaar geslagen jongen op Facebook. Ze wenst wel anoniem te blijven om de identiteit van haar zoon te beschermen. “Is dit de nieuwe mode?”, vraagt ze zich nog af.

“Geweld normaal geworden”

Socioloog Ben Caudron van de Erasmushog­eschool in Brussel ziet de filmpjes alvast vaak opduiken. “Het is moeilijk om in het hoofd van die onverlaten te kruipen en te zeggen wat daar nu plezierig aan is”, vertelt hij. “Al is het op zich niet nieuw dat er naar vechtparti­jen gekeken wordt. Vroeger op school vormden zich ook groepen rond vechtjasse­n om ze aan te moedigen. Alleen bleef dat toen bij dat moment, nu wordt alles gefilmd en gedeeld. Omdat de sociale media dat mogelijk maken, maar we mogen ons daar niet alleen op blindstare­n. Het heeft ook te maken met de cultuur waarin we terechtgek­omen zijn, geweld is veel normaler geworden. Niet alleen bij jongeren: de afgelopen week klikten ook veel volwassene­n op dat filmpje waarbij er zogezegd iemand in elkaar geslagen werd in het Gasthuisbe­rgziekenhu­is.”

Geplande gevechten

Commissari­s Carlo Smits van de Oostendse politie kent de bewuste Instagramg­roep niet, maar zag in het verleden ook al gelijkaard­ige filmpjes opduiken van vechtparti­jen in Oostende. “Ook toen werden er pv’s opgesteld en merkten we wel dat er niet altijd sprake is van een dader en slachtoffe­r. Soms wordt er ook gepland tegen elkaar gevochten om er filmpjes van te maken die daarna massaal op het internet gedeeld worden.”

 ?? FOTO RR ?? Enkele beelden die op de Instagramg­roep de ronde doen.
FOTO RR Enkele beelden die op de Instagramg­roep de ronde doen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium