Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Criée heropent als walhalla voor foodfans

Criée heropent op 14 september na volledige vernieuwin­g

-

De verbouwing­swerken aan de Criée gaan hun laatste weken in. Op 14 september opent de voedingsma­rkt tussen de Van Wezenbeke en Van Schoonhove­nstraat als een nieuw walhalla voor wie houdt van verse voeding. Maar eerst moet er nog een berg werk worden verzet.

Nog één week is de Criée open, dan gaat ze voor veertien dagen dicht. Zodat de werkmannen die er nu volle nachten aan het werk zijn continu door kunnen werken. En dat is nodig, zegt manager David Magnus. “De winkeloppe­rvlakte, nu zo’n 1.300 vierkante meter, wordt met 500 vierkante meter uitgebreid. En voor onze drie beenhouwer­s hebben we nu één grote toog van 66 meter langs de hele rand. Dat is uniek in België.”

Maar ook achter de schermen is er heel wat innovatie, die niet meteen in het oog springt. Zo is er een volledig aparte afwaszone, komt er een kookruimte met gloednieuw­e Rational-ovens en draait de machinekam­er voor de hele Criée op CO2. “We hebben die installati­e via het dak door een kraan naar binnen getild”, zegt Magnus. “Tegelijk doen we ook aan warmterecu­peratie, waardoor we bij een temperatuu­r van 0°C binnen nog 18 graden halen, zonder 1 cent verwarming­skosten. Het is onze grootste investerin­g geweest, maar nu hebben we ons energiever­bruik voor de helft teruggebra­cht.”

De inrichting van de werkruimte­s is gebeurd in nauw overleg met het Voedselage­ntschap, om zo efficiënt en hygiënisch mogelijk te werken. Elk van de beenhouwer­s behoudt zijn eigen identiteit en afdeling in de toog. Het feit dat zij in de nieuwe AD Delhaize (voordien zat hier een Sparsuperm­arkt) hun identiteit mogen behouden en onafhankel­ijk kunnen werken, op hun eigen manier, was doorslagge­vend voor de keuze van de keten. De drie slagers werken nog ambachteli­jk en zijn stuk voor stuk sterren in hun vak: Vermeulen voor topvlees waar restaurant­s gretige afnemer van zijn, Roosemeyer voor orgaanvlee­s en Van de Poel voor wild en gevogelte. Vroeger werkten ze in de kelder, nu op de eerste verdieping, achter grote ramen, zodat bezoekers iedereen zien die hier werkt.

50 jaar in de Criée

Benny Vermeulen verhuist na 35 jaar in de ene hoek naar de andere kant van de Criée. Ooit leerde hij er zijn vrouw Maria kennen. Hij bij het vlees, zij bij de groenten en fruit. Later namen ze de slagerij over en bleven ze samen streven naar topkwalite­it. Nog altijd rijdt hij om de veertien dagen naar de versmarkt van Rungis (Parijs) om er de beste stukken vlees te kiezen. “Eigenlijk werk ik hier al 50 jaar, want ik begon op mijn 14de als vakantiehu­lp”, vertelt hij. “Ik heb het altijd graag gedaan, en nog altijd. Ik experiment­eerde altijd graag met versnijden en bereidinge­n, was daar soms een pionier in, bijvoorbee­ld om lamsvlees te versnijden in filets en lamsracks. Daarom zijn we ook blij dat we hier kunnen blijven werken zoals we dat al die jaren al doen. Het is even wennen na de verhuis, maar we hadden er zelf inspraak in en dit is makkelijke­r, omdat we nu dichter bij de laad- en losruimte zitten.”

Rijpingsru­imtes als blikvanger

De frigo’s met vlees zullen door de ramen te zien zijn, maar vooral de rijpingsru­imtes voor entrecotes en hammen zullen echte blikvanger­s worden. De snijzaal van Vermeulen is al in gebruik, maar op dit moment worden er enkel bestelling­en van klanten en restaurant­s verwerkt. “We hebben nu nog geen toog, maar mensen kunnen bellen en komen afhalen”, zegt Benny Vermeulen. “We sluiten tijdens de werken ook even, maar op 5 september gaan wij al opnieuw open.” De andere slagerijen blijven open tijdens de werken.

Maar er zijn nog meer nieuwighed­en: een overdekte fietsensta­lling en meer parkeerpla­atsen voor klanten in de naastgeleg­en parking, acht kassa’s in plaats van vier, verse sushi, een uitgebreid­er vis- en kaasassort­iment, een fruitsapma­chine en ananassnij­der, én versbereid­e gerechten. “Samen met mijn collega Jeroen ga ik hier telkens tussen de 15 en 20 eigen bereidinge­n maken, die worden aangevuld met gerechten van externe koks”, zegt Peggy Heselmans, die tot nu toe bij Van de Poel heeft gewerkt. “We gaan werken met seizoenspr­oducten, binnenkort dus speciale champignon­s en wildgerech­ten, en bijvoorbee­ld een échte hutsepot in de winter. Alles wordt hier vers bereid en mensen kunnen zelf hun menu samenstell­en. Wil iemand een bepaald gerecht, dan kan die dat ook komen bestellen. En voor wie de gerechten graag zelf probeert, geef ik het recept mee op papier. Los daarvan kunnen klanten altijd komen vragen hoe ze bepaalde zaken het liefst klaarmaken en geven we graag nuttige tips.”

“We hebben ook plannen voor een tapas- en degustatie­bar, waar mensen iets kunnen drinken en daarbij hapjes krijgen van onze slagers, zoals gedroogde hesp of Gelderse lende”, voegt David Magnus eraan toe. “Daar zou Peggy dan ook kookworksh­ops geven, telkens over een ander thema.”

Lange droom

Voor eigenaar van de Criée Achiel De Witte, die een groothande­l in groenten en fruit leidt, is dit een droom die begonnen is toen hij voor de eerste keer de Criée binnenstap­te. “Dat was in 1962, samen met mijn vader die de toenmalige groentenma­n Maurice aardbeien kwam brengen. Later werden we vrienden en ik zei tegen Maurice: ‘Als je dit ooit verkoopt, denk dan aan mij.’ Toen hij me de zaak overgaf, moest ik niet meteen betalen, maar hij zei: ‘Verdien ze eerst, en betaal me dan terug.’ En nog altijd als ik binnenstap, doet het me iets. Ook nu ik de evolutie zie en weet dat we een uniek concept aan het maken zijn. Zo’n keuze aan beenhouwer­ijen vind je bijna nergens. En dankzij de uitbreidin­gen bieden we verder ook alles wat je nodig hebt.”

BARBARA VANDENBUSS­CHE

De nieuwe Criée opent op 14 september. Er zullen dan diverse degustatie­s zijn, maar ook later blijven er geregeld proeverije­n in de winkel.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? De winkeloppe­rvlakte zal vergroten van 1.300 naar 1.800 vierkante meter.
FOTO JAN VAN DER PERRE
De winkeloppe­rvlakte zal vergroten van 1.300 naar 1.800 vierkante meter. FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
Na de renovatie is er één grote toog van 66 meter.
FOTO JAN VAN DER PERRE Na de renovatie is er één grote toog van 66 meter.
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
David Magnus in de bijzondere ‘machinekam­er’.
FOTO JAN VAN DER PERRE David Magnus in de bijzondere ‘machinekam­er’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium