Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cultuurmar­kt lokt 150.000 bezoekers naar binnenstad

- ILSE PRINSEN

De Cultuurmar­kt luidde zondag naar goede gewoonte het nieuwe cultuursei­zoen in. De organisato­ren spreken over een succesvoll­e editie. Net zoals vorig jaar lokte een bijzonder breed aanbod aan muziek, theater, comedy, dans en literatuur 150.000 bezoekers naar de Antwerpse binnenstad.

Hiphop bovenop een container, houtdraaie­rs aan het Steen, dragqueens onder de kathedraal, comedy, circusacts, een strafpleit­er die liefdesged­ichten leest, klassieke concerten in musea, en ga zo maar door. De talloze gezichten van cultuur stonden op deze 22ste editie van de Cultuurmar­kt van Vlaanderen in de kijker. En dat met ruim 600 artiesten, 170 infostands en evenveel optredens op 24 locaties. Onder een stralende zonnehemel vond jong en oud inspiratie voor een vleugje cultuur.

“We zijn uiterst tevreden met de opkomst”, zegt Jef De Clerck van organisato­r Prospekta. “Op alle plaatsen was het gezellig druk. Het viel ons deze editie op dat veel bezoekers echt een tijdlang op dezelfde locatie bleven zitten. Het aantal zitplaatse­n op de Grote Markt was uitgebreid en daar werd gretig gebruik van gemaakt. We onderzoeke­n of het aanbod niet te groot wordt, want elk jaar komen er locaties bij. Maar velen stippelen zeer gericht een parcours uit.” Voor theater was de Groenplaat­s

the place to be en het walhalla van

muziek lag op de Grote Markt. Daar weerklonk zowel klassieke muziek als wereldmuzi­ek en musical. “Topper was de gloednieuw­e sprookjesm­usical Roodkapje van Music Hall. Om 15u waren alle brochures al uitgedeeld. Een succes dus”, zegt De Clerck. Op de Meir en de Wapper kregen de musea, erfgoed en literatuur een forum, met onder meer een leesplein om te verpozen met een goed boek. Het toekomstig­e museum DIVA (de versmeltin­g tussen het vroegere Diamant- en Zilvermuse­um) op de Suikerrui, dat op 4 mei de deuren opent, gaf met een virtualrea­litybril al een preview. En bijzonder deze editie was dat de finale van de Nekkawedst­rijd in de KBC-toren werd gekoppeld aan de Cultuurmar­kt. Uit de drie finalisten koos de jury In een Discotheek als winnaar van deze editie.

 ?? FOTO ILSE PRINSEN ??
FOTO ILSE PRINSEN
 ?? FOTO'S ILSE PRINSEN ?? Grote drukte aan de kraampjes op de Groenplaat­s.
FOTO'S ILSE PRINSEN Grote drukte aan de kraampjes op de Groenplaat­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium