Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Great Old klimt na derde uitzege op rij naar vierde plaats

- STIJN DRUANT

Antwerp blijft het goed doen na de promotie. De Great Old pakte in Oostende na een zinderend slot al zijn derde uitzege van het seizoen en zit zo aan tien op vijftien. Coach Laszlo Bölöni was na afloop helemaal ‘op’, dat kon niet anders met alle adrenaline die negentig minuten door ’s mans lijf moet hebben gestroomd. Maar de Roemeense T1 van het stamnummer één straalde ook: “Ik ben een gelukkig man.”

Voor KV Oostende was de opdracht zo klaar als pompwater: winnen, en zo die vervelende nul van de tabellen krijgen. Met het mes op de keel dus, vooral voor Yves Vanderhaeg­he, die zo min of meer zijn hachje moest redden. Het werd weer noppes voor KVO, dat wel op voorsprong was gekomen, maar in een boeiende tweede helft nog helemaal kopje onder ging tegen een alweer qua mentalitei­t ijzersterk Antwerp.

“We begonnen goed, dat eerste halfuur was oké”, zei Bölöni. “Mijn ploeg speelde moedig en juist, we waren de evenknie van Oostende.” Maar nadien zag de Great Old om de haverklap sterretjes, dat had de Roemeen ook wel gezien. “We maakten toen te veel fouten, ook in de passing, en al zeker op het middenveld. Oostende viel aan, wij lieten hen de ruimte. Door hun druk viel die strafschop.” Canesin ging neer, Berrier verschalkt­e Bolat met een semi-Panenka. Maar na de rust keerde het tij, al leek dat er niet meteen in te zitten. “Ik zei mijn spelers in de kleedkamer dat we konden scoren en dus ook konden terugkomen. Maar we wisten ook dat Oostende zou komen. In de laatste twintig minuten namen we risico’s, ja, maar gelukkig wisten we twee keer te scoren. Misschien is in Oostende wel de voetbalmag­ie ontstaan”, liet Bölöni zich ontvallen.

De Great Old moest het aan de kust wel zien te rooien zonder de ziek geworden Jelle Van Damme. De ex-Rode Duivel werd (nog) niet gemist. “We wonnen ook zonder hem, dat zegt wel iets”, wist ook Bölöni. En wat zou Bölöni denken van het feit dat hij eigenlijk zonder echte diepe spits aan de bak moest? Owusu en Oulare geblesseer­d, Vleminckx uitgerange­erd: Jaadi moest aan de kust voor diepste man spelen. “Wie zegt dat ik zonder aanvallers speelde?”, repliceerd­e de Roemeen. “Rodrigues en Limbombe zijn toch ook aanvallers? En Jaadi? Die kan op meerdere posities spelen. Maar het is waar: op de bank had ik enkel middenveld­ers zitten. Ach, ik hoop twee zaken: dat de geblesseer­den (Owusu en vooral Oulare, red.) sterker terugkeren, en dat er voor het einde van de transferpe­riode nog oplossinge­n komen.”

Nieuwkomer­s scoren

En dan waren er die twee nieuwkomer­s die scoorden: Rodrigues maakte er twee, Borges eentje. “Borges heeft enorme capaciteit­en en ik was zeer tevreden over zijn prestatie. Hij heeft ook het intellect om de zaken snel op te pikken. Rodrigues moet nog meer discipline in zijn spel krijgen”, vond Bölöni. Maar bovenal: Antwerp zit aan tien op vijftien. Faut le faire als promovendu­s in volle opbouw en groei, zowel qua ploeg als qua … alles eigenlijk. “Het zegt vooral dat we de enorme ambitie hebben om in eerste te blijven. Maar de weg is nog lang. Het motiveert ons, dat zeker. En die cijfers maken mijn werk iets makkelijke­r. Maar de voeten moeten op de grond blijven, want voetbal is een gevaarlijk spelletje.”

Morgen vertrekt Antwerp op stage naar Nederland. Goed voor het inpassen van de nieuweling­en én het inslijpen van nog wat finesses. Want Antwerp mag dan wel meedraaien aan de kop, er ligt nog heel wat werk op de Deurnese plank, dat werd zelfs ondanks de zege in Oostende duidelijk. Maar nu is het bovenal genieten voor de Great Old, die omzeggens zonder stress verder kan de komende weken.

“Mentaal staan we sterk”, zei Bölöni. Bovendien zorgde de Great Old best al voor wat spektakel in die eerste vijf wedstrijde­n. “Ik ben een gelukkig man, mijn collega iets minder”, doelde Bölöni nog op Yves Vanderhaeg­he, de trainer van Oostende die stilaan in nauwe schoentjes lijkt te staan.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium