Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hockeyvrou­wen wél blij met zilver op EK

-

Het was – in overgrootv­aders tijd, net voor de Eerste Wereldoorl­og – nog eens voorgevall­en, een Belgisch team dat een Europese titel op zak had gestoken. In 1913 won België goud in het ijshockey, warempel. Tegen Bohemen, godbetert. Sindsdien vielen er in de marge van de internatio­nale sport nog wel eens sporadisch­e successen te noteren (olympisch voetbalgou­d in 1920, WK korfbal in 1991), maar op het Oude Continent lukte het sportland België nooit meer om een teamtrofee binnen te halen. Dat gapende gat geraakte ook dit weekend niet dichtgeple­isterd. Want ook beide hockeyteam­s struikelde­n over die EKvloek. In een dubbele derby der Lage Landen triomfeerd­e Nederland – wel een specialist in de collectiev­e arbeid – twee keer. En telkens was dat verdiend. In de wereld van stick en strafcorne­r blijft Nederland – zoveel meer leden, zoveel meer traditie, zoveel meer ervaring – dus de maat der dingen.

Het ene zilver blinkt fel, het andere oogt dof. Zo vrolijk de Panthers doorheen het Wagenersta­dion huppelden, zo moeizaam sleepten hun mannelijke collega’s zich voorbij de volgepakte tribunes. In 2007 waren de Lions – een stel hobbyisten met een bierpens – aan hun opmars richting wereldtop begonnen. Een decennium later zijn ze – inmiddels uitgerust met een strakgetra­inde sixpack – daar gearriveer­d, getuige daarvan olympisch zilver en een favorieten­rol op dit EK. Alleen blijft ook na de derde finale in vier jaar de jacht op de oppergaai open. Is dat dramatisch? Neen hoor. Het Belgische hockeyteam blijft ondanks alles nog altijd een nieuwkomer tussen de mondiale elite, al knaagde in het Belgische kamp ook wel het besef dat zondagmidd­ag met een 20bonus de kaarten gunstiger dan ooit lagen.

De Nederlande­rs jubelden dat het een aard had met hun dubbelslag, maar begroetten evenzeer met veel vreugde een nieuwe concurrent voor de hoofdprijz­en. Een al te grote dominantie van één land zou een bedreiging kunnen vormen voor het olympische statuut van de sport, dé stalen long voor kleinere sporttakke­n. In Amsterdam waren de Belgische teams dus meer dan welkome gasten in de finales. Voor de Lions was dit al bekend terrein. Met het voorradige talent en de achterligg­ende structuur wil deze generatie ook op volgende tornooien strijden voor een trofee. Gesteund door deze verrassend­e EKcampagne kunnen ook de Panthers aan hun race naar de top beginnen. En dát is het beste nieuws uit een week Amsterdam.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium