Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op naar het front

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Een partij die blaakt van zelfvertro­uwen en vol goede moed de toekomst tegemoet treedt, zo presenteer­de Groen zich tijdens zijn Zomerweeke­nd. Niet alleen de zon straalde, dat deden ook de kopstukken van de partij. Voorzitste­r Meyrem Almaci gooide er meteen een paar flinke standpunte­n tegenaan: een basispensi­oen voor iedereen en meer investerin­gen in het onderwijs. Het optimisme van Groen staat zo scherp in contrast met de onzekerhei­d die de socialisti­sche familie uitstraalt, dat je nauwelijks durft te spreken van een links front. En toch zijn beide partijen dat in Antwerpen nog altijd aan het vormen.

Vorige week pakte PS-voorzitter Elio Di Rupo helemaal in zijn eentje uit met een boek waarin hij een hoop ferme linkse standpunte­n innam: gratis onderwijs, voor iedereen een vierdagenw­eek, een gecontrole­erde loonspanni­ng... De ideeën werden door sp.a-voorzitter John Crombez zodanig genuanceer­d dat er niet veel van overbleef. Uiteraard deed Di Rupo die voorstelle­n met de hete adem van de uiterst linkse PTB in zijn nek, uiteraard was het een zielige vertoning van de voorzitter van een partij in verval die zich vastklampt aan de macht, en uiteraard waren enkele van zijn ideeën niet bruikbaar, maar er werd deze week wel duchtig over geschreven en gediscussi­eerd. Vreemd genoeg slaagde de voor velen afgeschrev­en Di Rupo er even in de maatschapp­elijke discussie te leiden. De kans is groot dat de voorstelle­n van Groen van dit weekend dat ook zullen doen, de nuances van Crombez wellicht niet.

Dat de sp.a-voorzitter zich wil distantiër­en van de corruptie en het corporatis­me van de PS is volkomen terecht. Maar je wint geen kiezers (en zeker geen verkiezing­en) alleen maar door je af te keren van een zusterpart­ij in verval en door te blijven hameren op de zuiverheid in eigen rangen. Dat doe je wel met een vernieuwen­d programma en partijlede­n die dat eensgezind verdedigen.

En toch werken Groen en sp.a nog altijd aan een gezamenlij­ke lijst voor de gemeentera­adsverkiez­ingen in Antwerpen. Kan Groen niet beter in zijn eentje verder gaan op zijn elan? Voor de federale en Vlaamse verkiezing­en zeker wel, omdat het daar kwestie is om gewoon zo veel mogelijk stemmen (en zitjes) te halen. Dat kan Groen best alleen. Maar als de partij in Antwerpen het roer wil overnemen, moet ze de grootste zijn en dat kan ze alleen nooit worden. Een front is noodzakeli­jk, al blijft het ook met een gemeenscha­ppelijke lijst een aartsmoeil­ijke opdracht om Bart De Wever uit het zadel te lichten. De sp.a staat nu eenmaal wankel op de benen en heeft maar een jaar tijd om zijn evenwicht te vinden. Onder de vleugels van Groen lukt dat misschien iets gemakkelij­ker, maar evenwicht is nog geen kracht. En een programma is er ook nog niet. Het kunnen interessan­te, spannende verkiezing­en worden in Antwerpen, maar alleen als er ook interessan­te programma’s en mensen zijn. Daarnaar is het nog even zoeken aan het linkse front.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium