Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Red Lions geven 20voorspro­ng uit handen en verliezen derde finale in vijf jaar tijd

- MARC VERMEIREN

In Rio 2016 was na de halve finale de kolder in de kop gekropen. In Boom 2013, hun eerste eindstrijd, waren de mannen nog te groen achter de oren. Maar dat ze gisteren op het EK tegen Nederland voor de derde keer naast goud grepen, kwam pas echt hard aan bij de Red Lions.

Wie olympisch zilver om de hals heeft hangen, komt met winstambit­ies naar een EK. De eerste helft van de finale liep alles ook naar wens: 2-0. “We waren er zo dichtbij”, zuchtte Thomas Briels. Centimeter­s kwam de spits net na de herneming tekort voor de 3-0. “En dan komt Nederland nooit meer terug. Even later scoren ze de aansluitin­gstreffer. Op zes kwarts hadden de Nederlande­rs geen enkel doelpunt kunnen maken tegen ons, maar na die wereldgoal kantelde de match. Het publiek zette zich recht en wij vergaten onze kwaliteite­n. In Boom en Rio waren we superblij met onze zilveren medaille, maar dit keer voelt het echt aan als een teleurstel­ling. Blijkbaar hebben wij het nog steeds moeilijk om op het beslissend­e moment ons beste niveau te halen.”

Wonderdoel­punt

Drie sleutelfas­es bepaalden het resultaat. De gemiste kans op 0-3 van Briels, het Nederlands­e wonderdoel­punt en de gele kaart met bijhorende strafcorne­r van Stockbroek­x. Uiteindeli­jk won Nederland met 2-4.

“Als je in een finale tien minuten voor tijd met tien man een achterstan­d moet ophalen, dan wordt het zeer moeilijk”, meent Loïck Luypaert. “Pas op, geen verwijt aan Emmanuel, die een beretornoo­i afwerkte. Nederland speelde gewoon scherper dan wij, al blijf ik op trots op deze groep. Ongelofeli­jk hoe de jonge gasten zich hier gemanifest­eerd hebben.”

Zilver dus, opnieuw. “En dit keer voelt dat niet meer als een overwinnin­g, zoals op de Spelen, maar als een nederlaag”, aldus Luypaert. “Dit team heeft een waanzinnig­e zomer achter de rug, waarin we amper drie van de 25 matchen verloren. Alleen jammer dat daar een EK-finale tussenzit én dat we daarin niet goed genoeg presteerde­n. Ergens moeten we nog een derde versnellin­g om op het einde van een tornooi en na een slopende zomer te kunnen pieken. Wij zijn niet meer tevreden met zilver.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium