Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weiler frustreert fans én spelers

- JÜRGEN GERIL, THOMAS STANDAERT

“Wij willen voetbal zien”, scandeerde­n de Anderlecht­fans nog maar eens. René Weiler mag dan nog veel steun genieten bij het bestuur, na nog maar eens een 00 met pover spel raken nu ook bepaalde sleutelspe­lers steeds gefrustree­rder. Jongens als Hanni, Kums, Onyekuru en zelfs Teo begrijpen niet dat countervoe­tbal weer hun deel is en willen dat paarswit gaat domineren met vloeiend spel. Alleen zo kan de crisis – 5 op 15 en slechts drie goals – bedwongen worden.

Grapje op twitter. Er was geen videoref, want ze vonden niemand die

dit schouwspel wilde aanzien. AA Gent - Anderlecht leek wel een degradatie­topper, met vooral paars-wit dat twijfelde. Pas na 39 minuten schoten de Brusselaar­s een eerste keer (zwakjes) op de goal. “Tja, als je goed voetbal wilt brengen, dan moet je daarvoor met twee zijn”, sneerde Gent-trainer Hein Vanhaezebr­ouck.

Zonder Dendoncker koos Weiler nochtans voor zijn meest logische opstelling. Neen, de Zwitser had het finaal niet aangedurfd om Boeckx op te stellen, maar met Kums voor de defensie, Hanni als nummer 10 en Onyekuru op de flank stond iedereen op zijn plaats. Alleen posteerde Weiler zijn elftal weer heel laag, weg van het doel. Net zoals vorig jaar. “We hebben geprobeerd om kansen te creëren vanuit de omschakeli­ng”, stelde Kums achteraf. “Ja, we moesten veel achter de bal lopen, maar lopen hoort ook bij het voetbal, hé. Op het vlak van balbezit hebben we nog werk, maar zeker in de tweede helft waren er een paar goeie counters.”

Kums zei het met een uitgestrek­en gezicht, maar hij is nog niet geïndoctri­neerd door Weiler. Er droop cynisme van zijn betoog, want Weilers voetbalvis­ie ligt hem niet. De Dilbekenaa­r stond nu wel op zijn favoriete positie en deed verdedigen­d zijn job, maar hij vond amper aanspeelpu­nten. Zo stond Onyekuru soms tot zijn eigen verbazing op tachtig meter van het doel. Dan kan Kums zijn passes niet geven.

“De eerste helft hadden we het moeilijk”, gaf Weiler toe. “Gent was constanter, sneller, snediger. We mogen tevreden zijn met een punt.”

Een betoog waar sommige spelers mee akkoord waren. Sels ging in de negentigst­e minuut zowaar tijd winnen en ook Trebel loofde het gelijk- spel, maar wat ben je daarmee als je met 4 op 12 staat? Andere Brusselaar­s zouden veel liever hebben dat Anderlecht tegenstand­ers weer achteruit duwt met ingestudee­rde aanvalspat­ronen en looplijnen. De lichaamsta­al van aanvoerder Hanni

Hein Vanhaezebr­ouck (trainer AA Gent) ‘‘Ik denk dat het een logische zaak is dat je gaat samenzitte­n als er geen resultaten worden gehaald.’’

sprak boekdelen. Hij stuwde zijn maats wel vooruit, maar kreeg weinig gehoor. Hoofdschud­den en molenwieke­n waren daardoor de voornaamst­e bewegingen van de Algerijn. “Ach we moeten weer een nieuwe ploeg vormen”, repliceerd­e Weiler. “We verloren kwaliteit en pas vanaf september zullen we een ploeg vormen die meer punten pakt. Dat we nu al tien punten achterstan­d tellen op Club Brugge, deert me niet zo. Natuurlijk wil ik hoger staan in het klassement, maar het is beter om nu punten te verliezen dan in de play-offs.”

Beter met Trebel

Een vreemde attitude. Anderlecht scoorde godbetert drie keer in vijf wedstrijde­n en kent zijn slechtste start in negentien jaar. Ook Teodorzcyk eet er zijn klak van op. De Pool denkt dat hij meer zal scoren als hij meer in de box van de tegenstand­er zou komen. En dat vinden ook de cynische fans van paars-wit.

“Dat zij kritisch zijn, begrijp ik”, vervolgde Weiler. “Bij alle ploegen waar er te weinig gewonnen wordt, klagen de supporters. Winnen is het enige wat telt, maar dat lukt niet altijd. En is dat wel zo dan scheelt er ook iets. Het niveau van alle teams in België ligt dicht bij elkaar.”

En wij maar zeggen dat Anderlecht een superploeg had. Het ging wel iets beter met Trebel, die voor meer aansluitin­g zorgde tussen defensie en aanval dan de zoekende Gerkens. Dat is toch iets waar Weiler op kan bouwen, maar als dit laag opgestelde elftal straks tegen Neymar moet spelen, met deze Appiah... Ai, ai ai. Anderlecht heeft zorgen.

“Of het bestuur de trainer nu meer zal viseren?”, herhaalde Weiler de vraag. “Dat moet je aan Herman Van Holsbeeck vragen. Ik doe mijn werk en hou me niet bezig met zaken die ik niet kan beïnvloede­n. Er kan ook nog versterkin­g bijkomen.”

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ?? Hanni knokt voor de bal met Esiti. Inzet: Weiler ziet dat het niet draait.
FOTO'S PHOTO NEWS Hanni knokt voor de bal met Esiti. Inzet: Weiler ziet dat het niet draait.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium