Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ivan, tijd voor stabilitei­t

-

Verwacht dit seizoen geen grootse experiment­en meer bij Club Brugge. Na de troosteloz­e Europese uitschakel­ing door AEK kreeg Ivan Leko de boodschap om stabilitei­t in zijn ploeg te brengen. Geen wisselende formaties meer, wel een duidelijke lijn én visie. “Leko moet nu landen”, schreven we zaterdag nog zelf in onze analyse. Wel, de voorbereid­ingen op die landing verliepen alvast uitstekend. Club rechtte de rug tegen Standard: 40.

Ivan Leko legde na de wedstrijd nog eens uit waarom Club Brugge donderdag niet met z’n vertrouwde driemansde­fensie speelde. Na overleg met zijn spelers, zijn staf en iedereen met enige zeggenscha­p bij Club kwam de Kroaat tot het besluit dat een 4-3-3 de beste manier was om Europees een resultaat te boeken. “Dat geloofden we echt, maar na twee maanden moeten we concludere­n dat ons systeem met drie man achterin eigenlijk beter is.” Het hele voorval typeert Leko. De nieuwe Brugse coach zoekt steeds een oplossing waar iedereen zich achter schaart. Tegen schenen schoppen doet hij niet, vrienden maken hoopt hij des te meer te doen. “Ik ben open en eerlijk. Ik ben niet iemand die zegt dat hij de zaken zo en zo wil. Neen, ik beargument­eer waarom ik de zaken zo en zo wil. Dan is het logisch dat ik met iedereen overleg.”

Meegaand

Maar in dat overleg blijft hij de eindverant­woordelijk­e en durft hij wel eens verrassend uit te pakken. Op Kortrijk ging hij zwaar aan het roteren en in Athene keerde de viermansde­fensie terug en pakte de Kroaat voorin uit met het ongekende trio Dennis-Vossen-Diaby. Club maakte al de analyse van de Europese uitschakel­ing en kwam tot de conclusie dat het nu tijd is voor stabilitei­t. Leko kreeg daarbij de boodschap dat hij een constante moet zoeken: eenzelfde systeem, eenzelfde groep spelers die de dienst moeten uitmaken. Na een voorbereid­ing en vijf competitie­wedstrijde­n is het eindelijk tijd om te landen. “Drie weken geleden zei men dat Club prachtig voetbal bracht, maar dat we stabilitei­t misten”, aldus Leko. “Wel, ik ga daarin mee. We moeten nu die stabilitei­t zoeken en vinden: dat is onze opdracht.” Meegaand met de wil van de club, of wat had u van hem verwacht?

Twee weken keihard werken

Tegen Standard werd duidelijk dat Leko in zijn driemansde­fensie de meeste kans op stabilitei­t ziet en dat Hans Vanaken eigenlijk amper weg te denken valt uit het elftal. Gebeten door de nederlaag van donderdag begon Club furieus. Twee keer scoorde het in de eerste zes minuten, dankzij Vanaken en Wesley. Via – nog een keer – Vanaken en Mechele werd het uiteindeli­jk nog 4-0, maar zo dominant was Club lang niet. Zeker tot aan de 3-0 was Standard de meest dreigende ploeg. Euforie viel er tot dan geen moment te bespeuren in het Jan Breydelsta­dion, eerder onzekerhei­d. Vreemd, de voorbije jaren zou Olympia bij deze score in lichterlaa­ie hebben gestaan. “We gaan in de toekomst niet aan honderd procent blijven afwerken”, wierp Vanaken vlak na de match al op. “Het kon zeker nog een pak beter”, vond ook Diaby. Wat jij, coach? “Dit was een topresulta­at, maar champagnev­oetbal is het inderdaad nog lang niet. Ik wil chapeau zeggen aan iedereen voor de manier waarop we deze match hebben aangevat, maar vanaf dinsdag wil ik kei- en keihard werken aan ons voetbal. Twee weken lang.” Zaterdag 9 september, 18.00u, Le Canonnier: Moeskroen vs. Club Brugge. Dan zal blauw-zwart er weer wat meer staan, hoopt Leko. Dat moet.

GUILLAUME MAEBE

Ivan Leko, coach Club Brugge “Dit was een topresulta­at, maar champagnev­oetbal? Neen, nog lang niet.”

 ??  ?? Uitblinker Vanaken zet Ndongala opzij.
FOTO PHOTO NEWS
Uitblinker Vanaken zet Ndongala opzij. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium