Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De hand van Peter Maes

Hoe Lokerentra­iner zijn team weer laat herleven met 6 op 6

- WIM HOUTTEQUIE­T, STEFAN SMET

Peter Maes heeft zijn terugkeer bij Lokeren niet gemist. De OostVlamin­gen versloegen gisteren Eupen met 30, mede door een sterke tweede helft. Vijf conclusies na een puike zes op negen onder leiding van de Limburgse coach.

Mentalitei­t boven kwaliteit

Peter Maes wilde eerst de mentalitei­t aanpakken. De trainer zit voortduren­d op de huid van zijn spelers om zijn eigen passie op de spelersgro­ep over te brengen. “Die passie moet altijd aanwezig zijn”, stelt Maes. “Ik beleef voetbal zo en ik verlang van mijn spelers dat ze daarin meegaan. Op die manier kan je in het Belgisch voetbal al veel bereiken. De afspraken kunnen nog beter, zoiets kan niet in twee weken. Een mentalitei­tswijzigin­g kan echter wel snel. Knap wat mijn spelers de laatste twee weken toonden.” Maes kiest dus duidelijk voor mentalitei­t boven kwaliteit.

Vertrouwen

Maes erfde een ploeg zonder vertrouwen, waarbij de hoofden bij de minste tegenslag steevast naar beneden gingen. De overwinnin­g in de derby tegen Waasland-Beveren heeft in dat opzicht voor een boost van vertrouwen gezorgd. “Winnen betekent vertrouwen”, stelt Maes. Dat vertrouwen laat zich ook duidelijk merken. Lokeren scoorde de laatste twee wedstrijde­n maar liefst zes keer. “Het pijnpunt van vorig seizoen en begin dit seizoen is al twee matchen weggewerkt”, vertelt De Ridder. Bovendien hield Lokeren voor het eerst dit seizoen de nul. Een opsteker voor de verdedigin­g, waar nieuwkomer Filipovic een degelijke eerste indruk naliet.

Compact blok

Maes gaat uit van een strakke organisati­e, waarbij de ruimtes tussen de linies erg klein zijn. “We hebben bewust gekozen om na die hardbevoch­ten zege op Waasland-Beveren niet de deur open te zetten tegen een goed voetballen­d team”, verduideli­jkt Maes zijn tactiek. “We hebben dan ook een compact middenblok gezet.” Resultaat: Eupen kwam niet in zijn spel. De Ridder: “Zowel in balverlies als in balbezit proberen we het blok dicht bij elkaar te houden.” Voert één schakel zijn taken binnen het geheel niet naar behoren uit, dan wijst Maes hem meteen op zijn plichten.

Hard werken

Onder Maes ligt de intensitei­t van de trainingen hoger. Hij laat zijn manschappe­n vaak zelfs twee keer per dag opdraven. “Maes zit er elke training erg kort op”, aldus Persoons. “Bij Kristinsso­n had je sommige spelers die al eens een snipperdag namen, onder Maes kan dat niet.” Maes verwacht van iedereen honderd procent inzet en eist het uiterste van zijn groep. “We hebben de voorbije weken niet stilgezete­n”, beaamt De Ridder. “Het is pittig en aanhaken, maar momenteel plukken we daar de vruchten van.”

Maes kiest ook in zijn basisploeg voor werkers. Neem nu Miric: geen fijnbesnaa­rde speler, maar wel iemand die door het vuur gaat.

Geloof

Maes hamert op het geloof in eigen kunnen. Dat geloof werkt ook aanstekeli­jk voor de Lokerse aanhang. Daknam daverde de tweede helft weer als vanouds. “Dat doelpunt verlost ons”, aldus Maes. “Plots kunnen we wel beter uitvoetbal­len en zie je meer schwung. Dat enthousias­me slaat dan ook over op de tribunes. Daar gaat het om. Het doet me plezier dat de supporters nog eens op de banken hebben kunnen staan.”

Het geloof in Maes op Lokeren is erg groot en de supporters hunkeren naar de gouden tijd van weleer.

 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium