Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fluitend naar historisch­e dubbel

- HUGO COOREVITS

Chris Froome wordt op zondag 10 september op zijn dooie gemak de eerste Brit ooit die de Vuelta wint. De Brit kon gisteren na 352 (!) dagen zelfs nog eens een rit winnen en draagt intussen de rode leiderstru­i, het groen en de combiné. Het ziet er beroerd uit voor zijn concurrent­en, die allemaal te oud, te licht, te moe of te jong zijn.

Te oud

De droom van Alberto Contador om zijn lange carrière af te ronden met een derde eindzege in zijn nationale ronde is al sinds vorige maandag in Andorra uiteengesp­at. El Pistolero kan sommige dagen nog gelijke tred houden, zoals zaterdag op Xorret de Cati, maar gisteren op Cumbre del Sol was de versnellin­g van Froome de laatste 600 meter te lang en te hoog van toerental. Idem dito voor Vincenzo Nibali, met zijn 32 jaar slechts een kleine twee jaar jonger dan de Spanjaard. De Haai van Messina won wel verrassend in Andorra, maar hij zal het moeten hebben van een tactisch uitgekookt manoeuvre in de echte bergritten om Froome en Sky in verlegenhe­id te brengen. Voorlopig geeft de Siciliaan de indruk net aan de andere kant van zijn carrièrecu­rve te zijn beland. Voor Igor Anton is dat al héél lang het geval.

T

e licht

In dat vakje horen veel zogenaamde tegenstand­ers van Froome: Fabio Aru, Wilco Kelderman (toch maar dé rechterhan­d van Dumoulin), Rafal Majka (ziek geweest), Steven Kruijswijk (het is altijd wat), Ilnur Zakarin (net iets te onregelmat­ig), David de la Cruz en eeuwige belofte Tejay van Garderen. De Amerikaan is in zijn eigen ploeg al door Richie Porte naar de tweede rij verwezen. De BMCleider had met de ploegentij­dritzege zelfs de beste uitgangspo­sitie, maar ofwel valt hij plompweg (zoals dit keer), ofwel wordt hij ziek, ofwel heeft hij un jour

sans. Froome is zo uitgekookt dat de tegenstand de voorbije Tour slechts de laatste honderden meter op Peyragudes ontdekte dat de Brit eigenlijk de hele dag te pakken was.

T

e moe

Het was een welbewuste keuze van Froome om heel zachtjes aan het seizoen te beginnen om zo de topvorm van de Tour door te trekken naar de Vuelta, waar hij in de nazomer van 2011 op Peña Carbarga ontdekte hoe eindeloos ver zijn mogelijkhe­den als ronderenne­r reiken. Romain Bardet heeft duidelijk gepiekt naar de Tour, maar sinds zijn ritzege op Peyragudes is zijn ballon aan het leeglopen. Gisteren op Cumbre del Sol ondernam hij tot drie pogingen toe om met een dagzege de eer te redden, maar uiteindeli­jk eindigde hij met een platte batterij op 1’17”.

T

e jong

Naast aangeboren klasse is ook métier van doorslagge­vende belang. Tot deze categorie behoort Johan Esteban Chaves (27), die vorig jaar tweede werd in de Giro werd en derde in de Vuelta. Het lijkt opnieuw een verhaal van net niet te worden. De Colombiaan heeft een tegenvalle­nde Tour achter de rug en was tot nog toe de man die het langst weerwerk bood aan Froome. Diens ploegleide­r Matthew White draaide er niet omheen. “Elke dag start je in de Vuelta met het doel om tijd te winnen. Elke keer verliest hij net een beetje tijd, dan weet je het wel.”

En er is volgende dinsdag nog de tijdrit van 42 km in Logroño, waar

Froome Chaves definitief naar huis kan rijden. Anderzijds zit Orica-Scott wel gebeiteld voor de toekomst. Met de Colombiaan, de Britse tweeling Simon en Adam Yates, de knappe debutant Jack Haig en Carlos Verona als werkmier heeft de Australisc­he WorldTourp­loeg een kern die op termijn kan concurrere­n met het ‘money team’ van Froome.

 ??  ?? Een beeld dat we bijna een jaar niet meer gezien hadden: Chris Froome die juicht om een ritzege.
FOTO PHOTO NEWS
Een beeld dat we bijna een jaar niet meer gezien hadden: Chris Froome die juicht om een ritzege. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium