Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie wil Vanmarcke

(en onder welke voorwaarde­n)?

- WERNER BOURLEZ

Sep Vanmarcke (29) spurtte zich gisteren in Plouay naar een vierde plaats. Een statement, want zijn team Cannondale Drapac liet zijn renners vrij om naar een ander team uit te wijken. De nieuwe hoofdspons­or van het team van Jonathan Vaughters trok zich terug, waardoor er te weinig geld is om verder te doen. “Een klap, maar ik vind wel een ploeg”, zegt Vanmarcke. Maar onder welke voorwaarde­n?

Het kwam als een donderslag bij heldere hemel: Sep Vanmarcke kreeg dit weekend te horen dat de toekomst van Cannondale-Drapac heel onzeker is na het afhaken van een nieuwe hoofdspons­or. “Ik ben er niet goed van”, zei Vanmarcke, gisteren vierde in de Bretagne Classic in Plouay. “Ik dacht dat alles in orde was. Dylan van Baarle en Rigoberto Uran hadden zelfs bijgeteken­d. En dan plots dat bericht. De ploeg is zo eerlijk om ons nu vrij te geven, maar hoopt wel dat het alsnog in orde komt. Maar ik kan mij niet permittere­n om te wachten. Mijn manager is aan het polsen. Ik maak mij eigenlijk weinig zorgen, ik zal wel een goede ploeg vinden. Maar voor andere renners is dit een drama. Ook voor de mecanicien­s en zo.”

Vaughters komt zeven miljoen dollar (5,87 miljoen euro) tekort om de ploeg levend te houden. Dat wordt dus een bijna onmogelijk­e opgave, ook al is de ploeg een crowdfundi­ngactie gestart. Het ziet er dus ook niet al te best uit voor Ken Vanmarcke,de broer van Sep en ploegleide­r. Hij zal hem graag weer meenemen naar zijn nieuw team, maar in deze situatie staat hij niet in de beste onderhande­lingsposit­ie. De plaatsjes, ook bij de ploegleide­rs, zijn al zo goed als allemaal ingevuld. “Laten we nog even afwachten, ik hoop natuurlijk dat het team blijft bestaan”, zegt Sep. “Maar ik wil geen risico nemen. We zien wel wat er uit de bus valt.”

Bij Cannondale was Vanmarcke de onbetwiste kopman in het voorjaar, vraag is of hij dat bij een nieuw team nog zal zijn. BMC zegt alvast niet neen tegen de mogelijke komst van de nummer twee van het BK in Antwerpen. “Maar laat dit duidelijk zijn: ik vind dit heel erg. Ik hoop toch dat Cannondale kan verderdoen”, zegt ploegleide­r Valerio Piva . “We zijn nog op zoek naar een tweetal renners, ook na het verrassend­e vertrek van Silvan Dillier naar AG2R. We hebben nog niet gepraat, maar waarom niet? Die renners zijn vrij.”

Toen Vanmarcke Lotto.NL-Jumbo vorig jaar verliet voor Cannondale waren ook de Belgische teams LottoSouda­l en Quick.Step Floors in beeld.

Naast Vanmarcke rijdt er nog een Belg in het team: Tom Van Asbroeck. Na zijn derde plaats in de vierde rit in de Vuelta kreeg hij zekerheid dat hij nog een extra jaar bij het team mocht blijven. Maar daar is hij nu vet mee.

Nog ‘koopjes’

Andere ‘koopjes’ in het team zijn de Colombiaan Rigoberto Uran, de verrassend­e tweede van de Tour, de Nederlande­r Dylan van Baarle, een van de revelaties dit voorjaar, en de sterke Italiaan Alberto Bettiol. Zij vinden wel onderdak, maar voor alle 27 renners zal er wellicht geen plaats zijn. Vandaar ook de bedrukte gezichten gisterenmo­rgen in Plouay. Op de koop toe begaf de teambus het, waardoor de renners met vier auto’s naar de start moesten komen en ze zich zonder privacy moesten voorbereid­en op een WorldTourk­oers. Een ongeluk komt nooit alleen…

 ??  ?? 27 renners op straat na afhaken nieuwe hoofdspons­or bij Cannondale  Drapac
27 renners op straat na afhaken nieuwe hoofdspons­or bij Cannondale Drapac

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium