Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Door het oog van de naald

Krampachti­ge Red Dragons spelen voor plaats in kwartfinal­es

-

In een absoluut knettergek­ke partij hielden de Red Dragons gisterenav­ond tegen Turkije als bij mirakel hun kansen op groepswins­t en het daaraan verbonden rechtstree­kse ticket voor de kwartfinal­es gaaf. “Je wint nooit meer zo’n match”, bekende coach Vital Heynen, gniffelend. Vandaag in de beslissend­e partij tegen Nederland mag het alvast iets simpeler.

Vijf matchballe­n verteren, in de

b tiebreak terugspart­elen vanuit een hopeloze 11-14 om het uiteindeli­jk na bijna tweeëneenh­alf uur knokken toch af te maken met een derde matchbal. “Een rollercoas­ter van emoties”, bekende spelverdel­er Matthias Valkiers, tijdens de vierde set met een zwaar ingepakte knie ingekomen om samen met Pieter Verhees voor reddende engel te spelen. Mocht het de Turken kwalijk genomen worden dat ze achteraf geen zin meer hadden in een babbeltje?

Zijn dit de mysterieuz­e krachten van de sport? Vital Heynen wilde zijn manschappe­n zaterdag met geen woord meer horen reppen over hun spektakelw­inst daags voordien tegen Frankrijk. “Laat ik het zeggen met woorden van Johan Cruijff: Na de match is vóór

de match. Wat ben je met succes tegen de regerende kampioen als je daarna verliest van Turkije?”

De wetenschap dat het dit keer wel moest, scheen de Red Dragons te verlammen, ondanks de onvoorwaar­delijke steun vanop de tribunes. Stijn D’Hulst kreeg Bram Van den Dries, de kanonnier van dienst tegen Frankrijk, dit keer niet in stelling. Eigenlijk draaide alleen Tomas Rousseaux op zijn gewone niveau, terwijl de andere koppen verkrampt stonden. “Je voelde de druk op de groep nu we plots tot reeksfavor­iet waren gebombarde­erd”, beaamde Heynen.

“Vrijdag tegen Frankrijk serveerden we feestvolle­y, nu gevechtsvo­lley”, vatte Matthias Valkiers bondig samen.

Door het oog van de naald of niet, het levert de Red Dragons vanavond (17.30u) een laatste groepsweds­trijd op tegen Nederland, waarin winst sowieso volstaat voor een rechtstree­kse reis naar de kwartfinal­es. Een tegenstand­er met zeven spelers die actief waren in de Belgische competitie en met Claudio Gewehr een adjunct-coach die jaren de Belgische mannen onder zijn hoede had.

SETSTANDEN: 2522, 2225, 2125, 2725,

1816.

 ??  ?? FOTO EPA Belgische vreugde na de moeizame overwinnin­g tegen Turkije.
FOTO EPA Belgische vreugde na de moeizame overwinnin­g tegen Turkije.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium