Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderzoek Aspirine tegen kanker

Banale pillen kunnen therapie baarmoeder(hals)kanker aanvullen en versterken

- JONAS MAYEUR

Zorgt een spotgoedko­op medicijn binnenkort voor een doorbraak in de strijd tegen kanker? Die hoop leeft bij Kom op tegen Kanker en het Antikanker­fonds. Zij investeren samen honderddui­zenden euro in een nieuw onderzoek naar de effecten van onder meer aspirine en een middel afgeleid van de specerij kurkuma.

Tientallen Belgische vrouwen met baarmoeder(hals)kanker krijgen binnenkort een opvallende cocktail van zeven medicijnen. Ze worden behandeld met Keytruda, een vorm van immuunther­apie. Dat is een behandelin­g die re- cent is ontwikkeld en gemiddeld meer dan 100.000 euro per pati- ent per jaar kost. Daarnaast krijgen ze een lage dosis chemo en bestraling. Maar vooral: de vrouwen krijgen ook vitamine D, maagzuurre­mmers, een voedings- supplement op basis van kurkuma én aspirine. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar toch bestaat de kans dat die goedkope pilletjes voor een doorbraak zorgen.

“Stuk voor stuk zijn het middelen waarvan we vermoeden of weten dat ze ons afweersyst­eem stimule- ren”, zegt Lydie Meheus van het Antikanker­fonds. “We hopen daarom dat ze de werking van de immuunther­apie verbeteren. We geven ze in normale dosissen, maar allemaal tegelijk om de kans op succes te vergroten.”

Kankercell­en slagen erin ons afweersyst­eem in slaap te wiegen. Met medicijnen als Keytruda wordt het opnieuw wakkergesc­hud. De medicatie leert ons lichaam zelf de tumor te bestrijden. De nieuwe behandelin­g is de meest veelbelove­nde van de jongste jaren, maar werkt lang niet bij iedereen. Bij baarmoeder(hals)kanker reageert slechts een op de vijf patiëntes. Jaarlijks krijgen in ons land meer dan tweeduizen­d vrouwen die diagnose. Bij herval of uitzaaiing­en resten hen weinig opties. De onderzoeke­rs hopen dat de nieuwe cocktail tumoren gevoelig verkleint. De eerste resultaten verwachten ze over twee jaar.

Als de cocktail werkt, is dat ook goed nieuws voor de strijd tegen andere kankers. De aanvullend­e medicijnen kunnen makkelijk en snel worden ingezet omdat ze al op de markt zijn en weinig kosten. “Er valt nog weinig geld mee te verdienen door de farmaceuti­sche industrie”, zegt Meheus. “Daarom toont die weinig interesse in dit soort onderzoek, dat nochtans een groot verschil kan maken.”

UZ Antwerpen

De testen gebeuren in vier ziekenhuiz­en in ons land, waaronder het UZ Antwerpen. Daar begint in oktober nog een ander onderzoek waarbij kankerpati­ënten aspirine krijgen als aanvulling op chemo. Het gaat om mensen met darmkanker. “Er zijn aanwijzing­en dat aspirine de kans op herval na een operatie verkleint”, zegt professor Marc Peeters.

De wetenschap­pers benadrukke­n wel dat de testfase nog loopt. “Het is niet de bedoeling dat elke patient nu zomaar aspirine begint te slikken’, zegt Meheus. “Er is een risico op bijwerking­en zoals maagbloedi­ngen en bovendien is het effect ervan nog lang niet algemeen bewezen.”

 ??  ?? FOTO GETTY IMAGES
FOTO GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium