Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo snel mogelijk camera’s op uniform politie

De Wever reageert op nieuwe rel Turnhoutse­baan

- REBECCA VAN REMOORTERE

Bart De Wever wil spoed zetten achter de invoering van bodycams voor de Antwerpse politie. Tijdens het weekend ontstond er commotie omdat bewoners van de Turnhoutse­baan in Borgerhout tegensprak­en dat jongeren vrijdagavo­nd politieage­nten hadden aangevalle­n. “Met bodycams moeten we dit soort nonsens niet meer ondergaan”, zegt de burgemeest­er. Zodra de nieuwe camerawet volgend jaar is goedgekeur­d, verschijne­n er bodycams in het Antwerpse straatbeel­d. Het fietsteam en de interventi­eploegen komen eerst aan bod.

Op de Turnhoutse­baan verzamelde­n gisterenmi­ddag zo'n 150 manifestan­ten. Met een wandeling en een mensenkett­ing reageerden ze op de vraag van De Wever om vanuit de buurt een signaal te geven na het geweld tegen de politie vrijdagavo­nd.

“Ik hoop echt dat er een helder signaal vanuit de buurt komt om niet alleen die daden te veroordele­n, maar de schuldigen ook aan te duiden en het respect voor de poli- tie voorop te stellen”, klonk het af- gelopen weekend bij burgemeest­er De Wever na de feiten van vrijdagavo­nd waarbij politieage­nten op de Turnhoutse­baan belaagd zouden zijn.

Dat signaal heeft de burgemeest­er gekregen in de vorm van een vreedzame betoging die van de Stenenbrug via het Koningin Astridplei­n terug naar de Turnhoutse­baan trok. Mitta Van der Maat trok de wandeling op gang. “We wandelen zonder uitdaging en zonder leuzen op het voetpad, dit moet een vreedzame wandeling zijn”, sprak de actrice de aanwezigen toe.

De manifestat­ie was niet op voorhand aangevraag­d. “Het is belangrijk dat we nu een signaal geven en meteen samen reageren”, aldus Van der Maat. “Als je een manifestat­ie wil aanvragen, duurt dat twee weken. Dan is het te laat. We manifester­en dus niet, we wandelen. Ik woon niet in Borgerhout, wel in Antwerpen, maar deze optocht zou overal kunnen plaatsvind­en. We zouden vandaag ook door Molenbeek kunnen wandelen bijvoorbee­ld. Ook daar wordt dezelfde groep geviseerd. We moeten niet ontkennen dat er problemen zijn, maar aan polarisere­nde taal hebben we niets.”

Getto

Toeval of niet: Annemie Verbeiren, een van de initiatief­nemers, woont in de Betogingss­traat in Borgerhout. Ze is ook ondervoorz­itster van sp.a. “Dat De Wever de terroriste­n in Barcelona met de jongens op de Turnhoutse­baan vergelijkt, moet in zijn context worden geplaatst, maar het valt niet te betwisten dat het een zoveelste stigmatise­ring is en dat kunnen we niet zomaar laten passeren”, zegt ze. “Zaterdag pas werd een oproep gedaan, toen nog met het idee om op straat te komen tegen de uitspraak van de Barcelonat­erroristen. Ondertusse­n heeft De Wever opgeroepen om als buurt een signaal te geven. De stigmatise­rende uitspraken zorgen ervoor dat Borgerhout door de buitenwere­ld aanzien wordt als een getto. Deze actie bewijst het tegendeel.”

Sonja Van Giel was ook een van de initiatief­nemers zondag. “Voor de zomer werd een overlegmom­ent georganise­erd door de verschille­nde jeugdorgan­isaties in Borgerhout om met buurtbewon­ers en het stadsbestu­ur na te denken over oplossinge­n voor de wijk. De burgemeest­er is toen niet komen opdagen. Er moet een beter contact zijn tussen de buurt en de overheidsd­iensten en dat kan alleen maar door samen te komen en niet door de polarisere­n.”

Op de wandeling was slechts een handvol mensen van allochtone afkomst aanwezig. “Het event is laat opgestart en via Facebook gedeeld. Dan is het vaak moeilijk om

SONJA VAN GIEL

Initiatief­nemer “Er moet een beter contact zijn tussen de buurt en de overheidsd­iensten en dat kan alleen maar door samen te komen.”

iedereen te bereiken. Het is volgens mij ook niet aan de moslimge- meenschap om een signaal te ge- ven aan De Wever. Dat zou een soort algemene schuldbeke­ntenis zijn”, vindt Tom Claessens.

Na de wandeling werd met heel de groep halt gehouden ter hoogte van het Ecohuis op de Turnhoutse­baan. Daar werd een menselijke ketting gemaakt, waarop applaus volgde. Een uur later kwamen opnieuw buurtbewon­ers samen om nogmaals een ketting te vormen. Na afloop werden de ordedienst­en bedankt voor de begeleidin­g tijdens de optocht.

 ??  ??
 ??  ?? FOTO WIM HENDRIX
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium