Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Turnhoutse­baan niet politiek misbruiken

- Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be @PatrickVan­dePerre Patrick Van de Perre

E en incident waarvan niemand precies weet hoe het nu precies in elkaar zit, heeft ervoor gezorgd dat de Turnhoutse­baan in Borgerhout een weekend lang in de schijnwerp­ers heeft gestaan. En niet op de beste manier.

Een groep jongeren zou vrijdagavo­nd de politie aangevalle­n hebben op het moment dat die een verkeersag­ressor onderschep­te. Die versie wordt door velen, al dan niet met kennis van zaken, betwist. En er circuleert een filmpje van een buurtbewoo­nster dat moet aantonen dat dit inderdaad niet het geval is.

In werkelijkh­eid leert dat filmpje ons niets over wat er precies is gebeurd en blijft het een welles-nietesspel­letje tussen de politie en burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) aan de ene kant en een aantal buurtbewon­ers aan de andere kant.

Laten we het kort houden. Als de politie is aangevalle­n door omstanders is dat ontoelaatb­aar en moeten de daders worden vervolgd. Er is geen enkel goed argument te verzinnen om de politie het werk te beletten, laat staan aan te vallen.

Het incident met de politie was voor Bart De Wever reden om een signaal te vragen aan de buurt. Anders gezegd: de burgemeest­er vroeg de buurtbewon­ers om de agressieve­lingen aan te geven. Een terechte vraag. Mensen die van hun wijk houden, moeten met de politie samenwerke­n om ervoor te zorgen dat dit soort dingen niet meer gebeurt.

Alleen had Bart De Wever wellicht meer bereikt als hij enkele maanden geleden was ingegaan op de uitnodigin­g van een aantal Borgerhout­enaren om rond de tafel te gaan zitten. De aanleiding voor die uitnodigin­g was vrijwel identiek aan wat er vrijdagavo­nd gebeurde. Incidenten waarbij jongeren de politie met eieren en stenen bekogelden. De burgemeest­er heeft die uitnodigin­g toen naast zich neergelegd en dat is spijtig. Het zou hem een hoop krediet opgeleverd hebben in de buurt.

Ondertusse­n lijkt het erop dat de Turnhoutse­baan steeds meer een symbool wordt in de nakende verkiezing­sstrijd en dat is bijzonder slecht nieuws. Voor sommige mensen is oud-Borgerhout blijkbaar niets minder dan een Een plek die te mijden is.

Anderen, bij wie veel buurtbewon­ers, zien dat uiteraard anders. Sterker nog, zij beschouwen de Turnhoutse­baan stilaan als het centrum van het verzet tegen de kwade genius op het stadhuis. Ze gaan er zelfs prat op en voelen zich nog net geen geuzen.

We zullen beide groepen even uit hun droom helpen. De Turnhoutse­baan is een straat zoals er vele zijn in Antwerpen. Met lusten en lasten. Een plek waar mensen iedere dag de kost verdienen, naar school gaan of wonen. Net zoals in tientallen andere Antwerpse straten. De Turnhoutse­baan is vooral een straat die beter verdient dan inzet te worden van een politiek spel tussen links en rechts.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium