Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geef ons bodycams”

Welles-nietesdisc­ussie doet vraag opleven, maar politie moet wachten op wettelijk kader

- SAM REYNTJENS BERT PROVOOST

Na de eerste berichtgev­ing over het incident van vrijdagavo­nd op de Turnhoutse­baan ontstond een wellesniet­esspel over wat er al dan niet gebeurd was. “Met bodycams (camera’s op het lichaam,

red.) moeten we dit soort nonsens niet meer ondergaan”, zegt Bart De Wever. Bij de politie van Mechelen kunnen ze ervan meespreken. Die gebruikt de bodycams al zes jaar.

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) deed voornoemde uitspraak gisterenmi­ddag in het VTM Nieuws. “Dat politiemen­sen die hun best doen voor de buurt, leugenaars worden genoemd, vind ik nefast”, voegde hij eraan toe.

Op dat ogenblik woedde al 24 uur een discussie over wat er zich vrijdagavo­nd precies had afgespeeld op de Turnhoutse­baan. Buurtbewon­ers trokken het feitenrela­as van de politie in twijfel en beweerden dat er geen agenten aangevalle­n waren. Op verschille­nde filmpjes van de avond zelf was van dat geweld ook niets te zien. “Die beelden zijn louter een fragment, wellicht van na de kritieke fase”, reageerde de politie.

Nieuwe camerawet

Het getouwtrek bracht ook de vraag naar bodycams terug aan het oppervlak. Binnen het korps klonk al langer de vraag om met die camera’s op het lichaam op pad te kunnen. En alle betrokkene­n staan blijkbaar op één lijn. Zowel burgemeest­er De Wever als de korpsleidi­ng is vragende partij. “Zodra het wettelijk kader er is, zullen we gefaseerd een aantal van onze diensten uitrusten met zo’n bodycam”, zegt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns. Het fietsteam en de interventi­eploegen zouden volgens onze informatie het eerst aan bod komen.

Dat wettelijk kader wordt ondertusse­n al een tijdje geschapen. De nieuwe camerawet werd vorig jaar voorgestel­d door minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). “Vorig jaar is er een akkoord bereikt”, zegt diens woordvoerd­er Olivier Van Raemdonck. “De laatste aanpassing­en worden nu, na de tweede lezing en na passage bij de privacycom­missie en de Raad van State, aangebrach­t.”

Verwacht wordt dat de wet in het voorjaar in het parlement gestemd wordt. “Dan zal het mogelijk zijn om in situaties zoals vrijdag een bodycam te gebruiken”, aldus Van Raemdonck.

Het is in de nieuwe camerawet nog steeds de bedoeling dat men meldt of met een pictogram aan- geeft dat een camera gebruikt wordt. Maar daarvan kan worden afgeweken wanneer er bijvoor- beeld gevaar voor de fysieke integritei­t is.

“Objectief, dus een goede zaak”

Bij de Mechelse politie hebben ze al zes jaar bodycams ter beschikkin­g. “Het is geen wonderoplo­ssing, maar we gebruiken ze wel nog geregeld voor interventi­es waarbij ze een meerwaarde lijken”, zegt woordvoerd­er Dirk Van de Sande van de politiezon­e Mechelen-Willebroek. “Onze mensen kunnen ze zelf inschakele­n als ze dat noodzakeli­jk lijkt. Ze worden bijvoorbee­ld ingezet als we naar interventi­es gaan waar we verhitte discussies verwachten. Volgens de huidige camerawet moeten we de betrokkene­n ook eerst mondeling waarschuwe­n vooraleer we beginnen te filmen. Als we de persoon in kennis hebben gesteld, kost het maar een druk op de knop en er wordt gefilmd.”

“De beelden zijn objectief, dat is altijd een goede zaak”, gaat Van de Sande verder. “We zijn er positief over, al is het gebruik geen dagelijkse kost. Ik wil ook benadrukke­n dat ze niet alleen handig zijn om geweld op politiemen­sen vast te stellen. Ook als de arrestante­n menen dat ze onheus behandeld zijn, kunnen ze een beroep doen op de beelden. Die kunnen helpen om exact na te gaan wat er precies gebeurd is. De bodycam is dus een hulpmiddel voor alle partijen en vermijdt welles-nietesspel­letjes.”

OLIVIER VAN RAEMDONCK Woordvoerd­er minister Jan Jambon (NVA) “De nieuwe camerawet zal het gebruik van bodycams in dergelijke situaties mogelijk maken.”

 ?? FOTO RR ?? Een agent met een camera op het lichaam. In Mechelen gebruiken ze dergelijke camera’s al.
FOTO RR Een agent met een camera op het lichaam. In Mechelen gebruiken ze dergelijke camera’s al.
 ?? FOTO'S RR ?? Omwonenden troepten vrijdagavo­nd samen toen de politie een arrestatie verrichtte. Volgens de agenten zouden bodycams kunnen bewijzen dat ze daarbij werden gehinderd.
FOTO'S RR Omwonenden troepten vrijdagavo­nd samen toen de politie een arrestatie verrichtte. Volgens de agenten zouden bodycams kunnen bewijzen dat ze daarbij werden gehinderd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium