Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Primeur: tijdelijke natuur bij bedrijf

Philips Turnhout vormt als eerste in Vlaanderen industriël­e gronden om tot grasland

- SENNE STARCKX

Op de Philipssit­e in Turnhout wordt braakligge­nde bedrijfsgr­ond tijdelijk omgevormd tot natuurgebi­ed. Een primeur voor

Vlaanderen.

De verlichtin­gsfabriek van Philips in Turnhout werd de voorbije jaren sterk afgeslankt. Daardoor liggen aanzienlij­ke stukken van het bijna twintig hectare grote bedrijvent­errein

er vandaag verlaten bij. In afwachting van hernieuwde industriël­e activiteit krijgt de natuur er nu de kans om zich te ontwikkele­n. Niet volgens een strikt afgelijnd groenbehee­rplan zoals bij de gemiddelde (doodsaaie) bedrijfstu­in, maar in lijn met de historisch­e vegetatie van de Kempen: droge, heischrale graslanden die barstensvo­l klein leven zitten en die kort worden gehouden door schapen.

In ruil heeft de directie van Philips de garantie gekregen dat de natuur mag worden verwijderd als er straks weer nood is aan nieuwe bedrijfsgr­ond, want de stukjes grasland zijn en blijven bedrijfste­rrein.

Overgewaai­d uit Nederland

Die juridische garantie vormt de kern van ‘tijdelijke natuur’, een concept dat is overgewaai­d vanuit Nederland. De vergunning die Philips heeft ingediend en die zopas werd goedgekeur­d door het Agentschap voor Natuur en Bos, is de allereerst­e in Vlaanderen.

De verlichtin­gsfabrikan­t laat de aanleg en het groenbehee­r over aan gespeciali­seerde natuurbehe­erders. “Dat scheelt in onderhoud”, zegt Inge Bruynooghe van Philips Lighting Turnhout. “Ook ten opzichte van vroeger, want bedrijfsgr­oen wordt doorgaans veelvuldig gemaaid en behandeld met pesticiden.”

Het is een pervers effect van de natuurwetg­eving: bedrijven zijn er als de dood voor dat zeldzame soorten zich vestigen op hun terrein en de toekomstig­e exploitati­e in de weg staan. De juridische garantie voor de tijdelijkh­eid van de natuur neemt die zorg weg, waardoor grasmaaier en gifspuit aan de kant kunnen blijven.

De graslanden op de Philipssit­e zullen tweemaal per jaar met schapen worden begraasd. “De schapen brengen in hun vacht zaden van inheemse planten mee”, zegt Peter Claus van studiebure­au Corridor. “En die planten lokken weer inheemse dieren en insecten.” Enkele waardevoll­e soorten die al in Turnhout te vinden zijn: duizendgul­denkruid (strikt beschermd), de kleine vuurvlinde­r en de boomkruipe­r.

In Vlaanderen ligt er zo’n 17.000 hectare industrie- en bedrijveng­ebied braak. Natuurpunt, de grootste private natuurbehe­erder van Vlaanderen, beheert 22.000 hectare ‘echte’ natuur. Claus: “Om maar te zeggen: tijdelijke natuur kan een zeer mooie aanvulling worden op ons bestaande beleid.”

 ?? FOTO'S BELGA, RR ?? Op het luchtbeeld van de Philipssit­e zijn de braakligge­nde terreinen duidelijk te zien. Ze worden omgevormd tot graslanden waar tweemaal per jaar schapen komen grazen. Onder meer het duizendgul­denkruid, de kleine vuurvlinde­r en de boomkruipe­r moeten er...
FOTO'S BELGA, RR Op het luchtbeeld van de Philipssit­e zijn de braakligge­nde terreinen duidelijk te zien. Ze worden omgevormd tot graslanden waar tweemaal per jaar schapen komen grazen. Onder meer het duizendgul­denkruid, de kleine vuurvlinde­r en de boomkruipe­r moeten er...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium