Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VDAB screent surfgedrag van werklozen

Controles moeten tonen of werkzoeken­de wel genoeg moeite doet om baan te vinden

- PIETER LESAFFER

Om te controlere­n of werkzoeken­den wel effectief naar werk zoeken, wil de VDAB online bijhouden wie op welke vacatures klikt. Bovendien dreigen er sancties voor wie niet actief genoeg is. De minister steunt het initiatief, maar de socialisti­sche vakbond ABVV heeft er een “Big Brothergev­oel” bij.

De arbeidsbem­iddelingsd­ienst VDAB is al langer aan het experiment­eren met de informatie die hij uit het surfgedrag op zijn website haalt. Tot nog toe met als doel bezoekers beter te bedienen, zoals dat ook op commerciël­e websites gebeurt. Genre: ‘Anworden dere surfers die deze vacature aanklikten, bezochten ook deze en deze vacature.’ VDAB wil zo “de Amazon van de arbeidsmar­kt” zijn, zoals gedelegeer­d bestuurder Fons Leroy het omschrijft.

Nu wil zijn dienst nog een stapje verder gaan. De VDAB wil de gegevens over het surfgedrag ook gebruiken om te controlere­n of werkzoeken­den wel actief genoeg zijn in hun speurtocht naar een job. “We zijn daarvoor met een experiment bezig”, zegt VDAB-woordvoers­ter Shaireen Aftab. “Daarin bekijken we op welke manier we klikgedrag kunnen inzetten om het actieve zoekgedrag van een werkzoeken­de te controlere­n.” Wie niet hard genoeg naar jobs zoekt, zou vervolgens voor een gesprek uitgenodig­d. Een volgende zou dan een eventuele sanctie zijn.

De VDAB is pas sinds vorig jaar bevoegd voor de controle op werkzoeken­den en de bestraffin­g van wie niet actief genoeg is. Tot dan was dat een (federale) bevoegdhei­d van de RVA. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) heeft VDAB ook uitdrukkel­ijk de opdracht gegeven daarin streng genoeg te zijn. Via zijn woordvoerd­er laat hij weten dit online initiatief te steunen.

Ook voor bedrijven?

stap

De socialisti­sche vakbond heeft wel bedenkinge­n. “Dit houdt veel risico’s in”, zegt Caroline Copers, algemeen secretaris van de Vlaamse vleugel van ABVV. “De groep werkzoeken­den die de meeste hulp nodig heeft, is net het minst digitaal. Dit mag ook zeker niet ten koste gaan van persoonlij­ke gesprekken. Een computer kan niet beoordelen of iemand hard genoeg naar een job zoekt. Dat is een zaak tussen mensen.”

“Dit geeft een Big Brothergev­oel”, vindt Copers. “Ik begrijp dat je online gegevens gebruikt voor een betere dienstverl­ening, maar dat mag niet voor controle dienen. Ik zal de zaak omdraaien: mogen die gegevens dan ook gebruikt worden om de werkgevers te controlere­n? Om na te gaan welke sectoren en bedrijven niet goed scoren in een eerlijke aanwerving op basis van leeftijd en geslacht?”

CAROLINE COPERS

ABVV “Een computer kan niet beoordelen of iemand hard genoeg naar een job zoekt. Dat is een zaak tussen mensen.”

 ?? FOTO DANIEL RYS ?? VDAB wil het surfgedrag van zijn gebruikers voor het eerst ook gebruiken voor controles.
FOTO DANIEL RYS VDAB wil het surfgedrag van zijn gebruikers voor het eerst ook gebruiken voor controles.
 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium