Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wereld beeft voor de bom

Kim Jong-un claimt dat hij waterstofb­om heeft

-

Kim Jongun heeft een waterstofb­om. Zegt hij. Maar of het nu klopt of niet, het nieuws deed de wereld gisteren bibberen. Een waterstofb­om is veel destructie­ver dan een ‘gewone’ atoombom en is klein genoeg om op een raket te installere­n. “Hiermee overschrij­dt NoordKorea een nieuwe drempel”, zeggen experts.

In haar gekende stijl, wippend van enthousias­me, maakte nieuwsleze­res Ri Chun-Hee het nieuws bekend op de staatstele­visie: “De ondergrond­se test van een waterstofb­om, ontworpen om op een interconti­nentale ballistisc­he raket te monteren, was een gróót succes.”

Het nieuws leidde in hoofdstad Pyongyang tot juichende menigtes die hun leider vol trots prezen. Kim Jong-un zelf was even voordien opgedoken op foto’s, waar hij de bom vol interesse inspecteer­de.

Of het echt om een waterstofb­om ging, is

niet te verifiëren. Maar Japan bevestigde dat er een zware aardbeving had plaatsgevo­nden, 6,3 op de Schaal van Richter: “De aardbeving kwam door een explosie en was zeker tien keer krachtiger dan bij de vorige nucleaire test, in september 2016.”

Vanuit Yanji, een Chinese stad aan de grens met Noord-Korea, doken filmpjes op van bengelende lusters aan het plafond.

Zwaarste bom ooit

“Het kan nog altijd een andere, enorm zware bom zijn”, zegt Peter Wijninga, wapenexper­t aan het Centrum voor Strategisc­he Studies in den Haag. “Maar het zou me niets verbazen als het effectief om een waterstofb­om gaat. Technisch is die enorm moeilijk, maar Noord-Korea heeft ons al eerder verrast met zijn vooruitgan­g. Het staat verder dan we denken.”

In tegenstell­ing tot een gewone atoombom – die werkt via kernsplijt­ing – ontploft een waterstofb­om na kernfusie. Daardoor is ze potentieel honderden keren krachtiger dan de bommen van Hiroshima en Nagasaki. De techniek werd ontwikkeld na de Tweede Wereldoorl­og en in 1961 leidde het tot de zwaarste bom die de mens ooit maakte: de Tsar Bomba, getest door Rusland op een eiland dicht bij de Noordpool. De paddenstoe­lenwolk was 64 (!) kilometer hoog, tot 900 kilometer ver sneuvelden er ruiten.

“Over die omvang spreken we in Noord-Korea niet”, zegt Wijninga. “Maar waterstofb­ommen hebben nog een andere eigenschap: je kunt ze klein houden. Je kunt ze op een raket monteren en toch kunnen ze nog een enorme impact hebben. Nadat Noord-Korea in juli een interconti­nentale raket had gelanceerd, die het Amerikaans­e vasteland in principe kan raken, is de dreiging dus reëel. We spreken dan over een kracht van 5 à 10 kiloton; daarmee kun je ook al een stad platleggen of een eiland als Guam volledig verwoesten. Zonder de bom effectief op een vliegtuig te laden.”

Volgens Wijninga moet Noord-Korea wel nog één stap nemen: “Als zo’n raket terug naar de aarde valt, moet ze door de dampkring. De zogenaamde re-entry zone. Dat gaat gepaard met enorme schokken en druk. De vraag is: wat doet de bom dan? Is ze daartegen bestand? Dat moet Noord-Korea nog testen via nieuwe proeven.”

Nieuwe drempel

In elk geval: de waterstofb­om geeft een nieuwe wending aan de hele discussie rond Noord-Korea. “Er is een nieuwe drempel overschred­en”, zegt professor Tom Sauer (UAntwerpen). Al wijst hij er ook op dat er heel wat andere naties zijn die in het verleden zulke tests hebben uitgevoerd, zoals de VS, Rusland, China en Frankrijk. “Dat wordt nu al eens makkelijk vergeten.”

“Vandaag hoor je verschille­nde analisten zeggen: misschien moeten we gewoon accepteren dat Noord-Korea een kernmacht wordt”, zegt Peter Wijninga. “De diplomatie zit momenteel muurvast. En een oorlog zou verschrikk­elijk zijn met honderddui­zenden doden; dat heeft niemand ervoor over. Kim Jong-un zal zelf nooit als eerste de bom droppen; hij beseft heel goed dat dat zelfmoord is. Hij speelt dit spel blufpoker gewoon om zijn regime te laten overleven en te voorkomen dat de VS zijn land aanvallen. Misschien moeten we hem laten doen, Noord-Korea zichzelf laten ontwikkele­n. Om in de toekomst, als hun maatschapp­ij misschien meer open wordt, wel een diplomatie­ke oplossing te vinden.”

BERT HEYVAERT

PETER WIJNINGA

Wapenexper­t ‘‘Misschien moeten we Kim Jongun laten doen, NoordKorea zichzelf laten ontwikkele­n. Om in de toekomst wel een diplomatie­ke oplossing te vinden.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium