Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste week september grote test voor ‘de knip’

Vlaams Verkeersce­ntrum verwacht meer files in en rond Antwerpen

-

Het Vlaams Verkeersce­ntrum verwacht dat het verkeer tijdens de eerste volledige werk en schoolweek van september opnieuw fors zal toenemen. Het centrum roept daarom op om zoveel mogelijk alternatie­ven voor de auto te kiezen om van en naar Antwerpen te reizen. Zeker nu met de knip in de Leien delen van de stad moeilijk te bereiken zijn.

De knip in de Leien is er sinds juni dit jaar, en blijft tot het voorjaar van 2019. Het Vlaams Verkeersce­ntrum berekende dat er in totaal voorlopig nog steeds even veel verkeer de afritten van de Antwerpse Ring neemt, al is niet duidelijk of er bijvoorbee­ld vaker buiten de spitsuren gereden wordt.

Bij de afrit Sint-Anna-Linkeroeve­r is het verkeer wel afgenomen. “Die afrit telt 5.400 voertuigen minder per werkdag omdat de verkeersli­chten naar de Waaslandtu­nnel aangepast zijn vanwege de werken”, zegt de woordvoerd­er van het Vlaams Verkeersce­ntrum, Peter Bruyninckx. “Maar we zien geen spectacula­ire stijging bij één specifieke andere afrit.”

De conclusie van het Vlaams Verkeersce­ntrum is dat automobili­sten de dynamische verkeersbo­rden goed volgen om in de zone te geraken waar ze moeten zijn. Er is wel meer filevormin­g op de afrit Borgerhout, heeft het Verkeersce­ntrum geconstate­erd. “Maar wanneer die file tot op de snelweg reikt, passen we de dynamische verkeersbo­rden aan en vragen we om een andere afrit te nemen. En dat lijkt vrij goed te werken”, aldus nog Peter Bruyninckx.

Geen nieuwe maatregele­n

De stad Antwerpen lanceerde dit voorjaar samen met verschille­nde (mobiliteit­s)partners een grote infocampag­ne rond de knip. Die moet ervoor zorgen dat wegverkeer niet langer van noord naar zuid of omgekeerd kan op de Leien, die voor de knip een belangrijk­e as voor doorstrome­nd verkeer was.

Verwacht wordt dat het verkeer deze week, de eerste schoolweek, fors zal toenemen. Toch zijn er geen extra maatregele­n aangekondi­gd. Die zullen er wellicht ook niet komen.

De adviezen blijven dus ook na de zomervakan­tie dezelfde. “Vermijd om met de wagen tot in de stad te rijden of bereid je rit goed voor door de aangewezen route naar de zone van je bestemming te weten.”

PATRICK VAN DE PERRE

www.slimnaaran­twerpen.be.

PETER BRUYNINCKX

Vlaams Verkeersce­ntrum ‘‘Na het invoeren van de knip bleek dat het verkeersvo­lume op de afritten van de Ring niet afnam.’’

 ??  ?? De knip werd begin juni doorgevoer­d. Deze week volgt de echte grote test na de zomervakan­tie.
FOTO JAN VAN DER PERRE
De knip werd begin juni doorgevoer­d. Deze week volgt de echte grote test na de zomervakan­tie. FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium