Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eén jaar op straat, 166 nieuwe ideeën”

Groen giet gesprekken met 155.000 mensen in brochure

-

Een autoluwe stad met schone lucht. Dat is wat de Antwerpena­ar wil. Dat moet althans blijken uit de rondgang die Groen gemaakt heeft doorheen de stad. “Mensen zijn opvallend optimistis­ch en willen meewerken aan het verbeteren van de stad”, zegt Wouter Van Besien (Groen).

Groen is een jaar lang de hort op gegaan in Antwerpen en heeft met gesprekken en bijeenkoms­ten ruim 155.000 mensen gesproken. A-plus heet het initiatief en het heeft de partij flink wat ideeën en huiswerk opgeleverd.

“Alles bij elkaar heeft ons dat 166 concrete voorstelle­n opgeleverd. Die zullen we nu stuk voor stuk onderzoeke­n op hun haalbaarhe­id en als het kan in ons verkiezing­sprogramma opnemen”, zegt de fractielei­der van Groen in de Antwerpse gemeentera­ad, Wouter Van Besien.

Klappeistr­aat

Dat de leefbaarhe­id van de stad de grootste bekommerni­s is van de stedeling, verheugt Wouter Van Besien, maar verrast hem ook niet. “Mensen willen in een veilige omgeving wonen en hechten veel belang aan hun gezondheid, waardoor ook het verbeteren van de luchtkwali­teit hoog op hun lijstje staat. Dit zijn geen linkse of rechtse thema’s. Het is in ieders belang.”

Wouter Van Besien maakt een bruggetje naar de Klappeistr­aat, die in een wedstrijd van Groen tot de meest aangename straat van Antwerpen werd verkozen. “De Klappeistr­aat is autovrij en heeft geen kruispunte­n, waardoor het daar niet alleen aangenaam maar ook veilig wonen is. Uiteraard kun je dat concept niet overal in de stad toepassen. Maar we kunnen er wel naar streven om waar het kan de straten verkeersve­iliger te maken. Door fietspaden aan te leggen of de omgeving au- toluw te maken.”

De vraag van Antwerpena­ren voor een gezondere stad is een lo- gisch gevolg. “Mensen willen voor zichzelf en hun kinderen een goede leefomgevi­ng. We kampen in deze stad nog altijd met een enorme luchtveron­treiniging. Antwerpen bengelt wat dat betreft onderaan in Europa. Nogal wat mensen pleiten ervoor om de lage-emissiezon­e uit te breiden tot in de districten. Een voorstel dat ook wij genegen zijn.”

Optimisme is groot

Een ander onderwerp dat veelvuldig terugkwam in de gesprekken, is het samenleven in de stad. “Wat me daarbij vooral opvalt, is dat de meeste mensen best optimistis­ch zijn over dat samenleven en geloven dat er met het nodige wederzijds respect veel kan bereikt worden. Concrete voorstelle­n hiervoor worden er minder gedaan, maar dat is op zich niet erg. Het is vooral de bereidheid om samen te werken aan een betere stad die me opvalt”, gaat Wouter Van Besien verder.

De resultaten en gesprekken met bewoners werden door Groen in een brochure gegoten die onder de bevolking wordt verdeeld. “A-plus is een opzet van waaruit we verder kunnen werken. Binnen Groen én met mensen die op een andere manier willen meewerken. Want dat is minstens even belangrijk. Je hoeft geen lid te zijn van een partij om mee initiatiev­en te nemen om de stad te verbeteren.”

Bondgenoot­schap

Over samenwerke­n gesproken. Ondertusse­n zijn er al een aantal maanden verstreken sinds werd aangekondi­gd dat Groen en sp.a eventueel met een bondgenoot­schapslijs­t naar de gemeentera­adsverkiez­ingen van volgend jaar zullen gaan.

“We hebben altijd gezegd dat we daar een jaar voor de verkiezing­en duidelijkh­eid over zullen scheppen en dat blijft zo. De knoop wordt dus in oktober van dit jaar doorgehakt”, zegt Wouter Van Besien.

En het kan nog alle kanten uit, zo blijkt. “Ik ben een van de mensen die over het bondgenoot­schap gesprekken voert. Het is best mogelijk dat het er komt, maar het kan ook nog afspringen. De gesprekken lopen goed, maar meer kan ik daarover op dit moment niet zeggen.”

 ??  ?? Wouter Van Besien op de braderij op de Herentalse­baan. “We hebben in é én jaar ruim 155.000 mensen bereikt”.
FOTO CARLO COPPEJANS
Wouter Van Besien op de braderij op de Herentalse­baan. “We hebben in é én jaar ruim 155.000 mensen bereikt”. FOTO CARLO COPPEJANS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium