Gazet van Antwerpen Stad en Rand

GP VAN ITALIË Motor laat Vandoorne wéér in de steek

- GERT VERMERSCH

Wat mogelijk het beste weekend uit zijn nog jonge F1carrière had kunnen worden, draaide voor Stoffel Vandoorne uiteindeli­jk uit op een sof. Nieuwe motorpech zorgde er dat de WestVlamin­g zo goed als achteraan moest vertrekken en de vruchten van zijn meer dan uitstekend­e kwalificat­ies niet kon plukken. Want ook de nieuwe Hondakrach­tbron ging in de race in rook op. Lewis Hamilton rukte op naar de leiding in de WKtussenst­and dankzij een tweede overwinnin­g op een rij.

Voor het eerst dit seizoen bleek Vandoorne in iedere sessie sneller dan teammaat en tweevoudig wereldkamp­ioen Fernando Alonso. Vooral de manier waarop Vandoorne op een doorregend­e en verraderli­jke omloop naar het derde en beslissend­e kwalificat­iegedeelte stormde maakte indruk. Voor een keer had de McLaren-Belg zijn stuurtalen­t helemaal kunnen laten spreken, want op de natte piste werd het powerdefic­it van zijn Hondamotor grotendeel­s weggevlakt.

Maar al op het einde van de kwalificat­ies begon de krachtbron van Vandoornes bolide te sputteren. “Jammer dat ik mijn kansen niet kon verdedi- gen, ik hoop maar dat het mijn race niet in gedrang brengt”, stelde de West-Vlaming nog zaterdagav­ond.

Vergeefse hoop. Eén van de assen van het hybridesys­teem bleek defect. Alleen die as vervangen had Vandoorne zijn achtste startplaat­s kunnen laten behouden, maar dat zag men bij Honda niet zitten. Het hele zwerk – verbrandin­gsmotor, turbo, hybridesys­teem – moest worden vervangen. En dus kon Vandoorne pas van op de voorlaatst­e startrij aan de Italiaanse Grand Prix beginnen.

Punten gemist

Dat Vandoorne zich weinig van die tegenslag aantrok, spreekt in zijn voordeel. Een sterke start en indrukwekk­ende openingsro­nden leken hem de kans te geven toch nog in de punten te finishen. Een kans die helemaal verdween toen ook de nieuwe Honda-motor het begaf. De diepe zucht van Vandoorne sprak boekdelen.

“Ik had hier in de punten kunnen eindigen”, wond de West-Vlaming er weinig doekjes om. “We waren de eerste stint zo lang mogelijk aan het rekken, om dan op nieuwe banden aan het eind voluit te kunnen pushen. Qua persoonlij­ke prestaties was dit een van mijn beste weekends van het jaar. Eigenlijk gaat het de laatste paar races steeds beter. Het is alleen heel frustreren­d dat die goede vorm niet in resultaten kan worden omgezet.”

 ?? FOTO AP ?? Stoffel Vandoorne raast over het natte circuit, waarop hij zijn stuurtalen­t helemaal kan aanspreken.
FOTO AP Stoffel Vandoorne raast over het natte circuit, waarop hij zijn stuurtalen­t helemaal kan aanspreken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium