Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laura (1,5) overreden door buurjongen

Laura (1,5) sterft na aanrijding door buurjongen

- CEDRIC LAGAST, HANS OTTEN

Dit was nooit mijn bedoeling.” De 20jarige J.M., die zaterdag Laura (1,5) doodreed in Turnhout, reageerde gisteren in een boodschap op sociale media aangeslage­n op het ongeval. Laura was niet alleen zijn buurmeisje, ze was ook familie. “Maar er zijn geen verwijten. Iedereen begrijpt dat dit een spijtig ongeval is”, zegt een familielid.

Een groep kinderen speelde zaterdagmi­ddag op straat in de Taeymansla­an, in een woonwijk in Turnhout. Onder hen ook Laura. Een buurmeisje zou haar bij de hand mee naar de overkant van de straat hebben genomen, waar ze samen op de oprit speelden. Enkele broers en zussen van Laura, onder wie een meisje van 16, waren ook op straat en hielden een oogje in het zeil.

Om 13.45u wilde Laura weer naar huis en stak ze de straat over. Maar net op dat moment vertrok buurman J.M. Hij reed zijn zwarte Mazda achteruit de oprit af, om een bocht te maken en meteen daarna vooruit te rijden. Bij dat laatste manoeuvre reed hij Laura aan. Hij had zijn buurmeisje niet opgemerkt.

“Het was vreselijk”, vertelt een buurvrouw die snel ter plaatse was. “Een van de zussen is onmiddelli­jk naar binnen gelopen om haar ouders te halen. Zo’n twaalf buurmannen hebben samen de auto opgetild en Marc, de vader van J.M., heeft het kleine meisje van onder de auto getrokken. J.M. was helemaal over zijn toeren. Hij liep op de vader van Laura af en probeerde zich te excuseren: Nonkel Fons, dit heb ik niet gewild.” J.M. is familie van de peuter: zijn vader is een neef van Laura’s vader.

“Joint gerookt ná ongeval”

Het meisje werd nog gereanimee­rd door de hulpdienst­en en naar het ziekenhuis overgebrac­ht, maar onderweg overleed ze. Laura was de jongste van negen kinderen.

Het parket stuurde een verkeersde­skundige ter plaatse. J.M. moest zaterdag zijn rijbewijs voor 15 dagen inleveren, omdat hij een positieve speekselte­st aflegde. Zijn familie reageerde gisteren boos op Facebook. Volgens een broer was hij niet onder invloed op het moment van het drama. “Meteen na het ongeval moest hij blazen, die alcoholtes­t was negatief. Daarna heeft hij een joint gerookt, wegens de zware verwijten die hij kreeg vanuit de straat. Twee uur later moest hij van de politie plots toch nog een speekselte­st afleggen.” Het parket merkte ook op dat de achterruit van de Mazda met een zwart plastic zeil was afgespanne­n, wellicht omdat de ruit stuk was. Dat mag niet, omdat het zicht op achterligg­ers niet gehinderd mag worden. Het parket houdt er rekening mee dat ook met een correcte achterruit het ongeval gebeurd zou zijn.

Geen verwijten

J.M. werd niet aangehoude­n, en hij mocht zaterdagav­ond na verhoor terug naar huis. “Hij is erg aangedaan door het ongeval. De hele tijd loopt hij heen en weer”, zei een familielid. Gisteravon­d besloot de jongeman om tijdelijk bij familie te gaan wonen.

“Er zijn geen spanningen tussen de twee gezinnen”, zegt een ander familielid. “De twee vaders hebben met elkaar gesproken, en er vielen geen verwijten. Ze begrijpen dat dit een spijtig ongeval is. Ze willen hier samen uitkomen.”

 ?? FOTO HANS OTTEN ??
FOTO HANS OTTEN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium