Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aannemer van dichtbij in het hoofd geschoten

Verdachte Tony B. schoot in 2011 al eens vriend neer in Rumst

- SAM REYNTJENS, JORIS VAN DER AA

Een aannemer uit Deurne ligt sinds vrijdag in het ziekenhuis nadat hij van kortbij in het hoofd was geschoten. Luc V. (52) verkeert nog altijd in zeer kritieke toestand. Verdachte Tony B. (49), een kennis van het slachtoffe­r, werd zaterdag aangehoude­n voor de moordpogin­g. Hij was hiermee niet aan zijn proefstuk toe.

Samen met twee collega’s was Luc V. vrijdag renovatiew­erken aan het uitvoeren in een woning aan het kruispunt van de Turnhoutse­baan en de Lundenstra­at in Deurne. “Hij had me naar huis gebracht en was zelf terug naar de werf gegaan”, vertelt Svetlana, de vrouw van de aannemer. “Maar om 18u stond de politie hier plots voor de deur.”

In het Stuivenber­gziekenhui­s kreeg de 38-jarige vrouw te horen dat haar echtgenoot in het hoofd was geschoten. Dat gebeurde toen Luc V. zijn bestelwage­n aan het inladen was in de Lundenstra­at. “Een van de collega’s wilde ook zijn fiets in de bestelwage­n zetten”, zegt Svetlana. “Hij hoorde de knal en zag Tony wegwandele­n.”

Omvangrijk strafblad

Tony B. is een 49-jarige ItaloBelg met een aanzienlij­k strafblad. Zo schoot hij in mei 2011 in de Kapelstraa­t in Terhagen (Rumst) een vriend neer en vluchtte hij via Amsterdam naar Napels. “Een ongeluk”, zei hij nadien tegen de rechter. Hoewel het parket tien jaar cel óf de internerin­g gevraagd had, kwam hij weg met zes maanden cel. Nochtans werd Tony B. door kennissen toen al omschreven als een “junkie” en een “regelrecht­e psychopaat”. Het slachtoffe­r overleefde de schietpart­ij.

Tony B. kluste de laatste tijd af en toe voor Luc V. en hij huurt ook een appartemen­t van de aanne- mer. “Luc is een goed man. Hij helpt veel mensen. Maar daardoor trekt hij soms de verkeerde men- sen aan, zoals Tony”, zegt Svetlana. “Ik denk dat hij het slachtoffe­r is geworden van zijn eigen goedheid.”

Drugsgebru­ik

Tony B. kon zaterdagoc­htend opgepakt worden na intensief speurwerk van de federale gerechteli­jk politie. Met de hulp van de Snelle Respons Teams van de Antwerpse politie kon hij uit een wassalon in de Lange Leemstraat geplukt worden. “De verdachte is aangehoude­n op verdenking van moordpogin­g”, bevestigt parketwoor­dvoerder Ken Witpas. “Hij is weinig meewerkend.”

Volgens het parket hadden de verdachte en het slachtoffe­r eerder die dag een discussie. “Tony is naar de werf gekomen, hij was buiten zijn zinnen”, zegt Svetlana. “Of er ruzie geweest is, weet ik niet, maar hij vroeg altijd geld aan Luc. Misschien ging het daarover.” Volgens verschille­nde bronnen was Tony B. op dat moment onder invloed van drugs.

Ook de zus van het slachtoffe­r verwijst naar het drugsgebru­ik van Tony B. “Ik lees dat er recent weer stemmen opgingen om drugs te legalisere­n. Kijk maar wat ervan komt”, zegt ze. Ook het feit dat de verdachte in het verleden wegkwam met zes maanden cel voor een neerschiet­en van een kennis, zet bij de familie van Luc V. kwaad bloed. “Hoe kan het dat dezelfde man tot twee keer toe kan proberen iemand te vermoorden?” vraagt echtgenote Svetlana zich af.

Terwijl Luc voor zijn leven vecht, ontfermt Svetlana zich over hun dochtertje. “Ze is amper drie jaar en acht maanden oud. Ik heb haar nu gezegd dat papa in het ziekenhuis ligt, maar niet waarom. Dat zou ze toch niet begrijpen”, legt de moeder uit. “We zijn allemaal in shock, ik ben al dagen aan het huilen.”

De familie laat zich bijstaan door advocaat Walter Damen. Die reageerde gisteren kort dat hij tevreden is dat de vermoedeli­jke dader zo snel gevat werd.

SVETLANA

Echtgenote slachtoffe­r “Hoe kan het dat dezelfde man tot twee keer toe kan proberen iemand te vermoorden?”

 ??  ?? Terwijl hij zijn bestelwage­n op de hoek van de Lundenstra­at aan het inladen was, werd Luc V. op klaarlicht­e dag neergescho­ten. Inzet: verdachte Tony B. schoot zes jaar geleden al eens een kennis neer op straat in Terhagen. Daarvoor kreeg hij slechts zes maanden cel.FOTO RR
Terwijl hij zijn bestelwage­n op de hoek van de Lundenstra­at aan het inladen was, werd Luc V. op klaarlicht­e dag neergescho­ten. Inzet: verdachte Tony B. schoot zes jaar geleden al eens een kennis neer op straat in Terhagen. Daarvoor kreeg hij slechts zes maanden cel.FOTO RR
 ?? FOTO SARE ?? Een dag na de moordpogin­g kon de politie Tony B. oppakken in een wassalon in de Antwerpse Lange Leemstraat.
FOTO SARE Een dag na de moordpogin­g kon de politie Tony B. oppakken in een wassalon in de Antwerpse Lange Leemstraat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium