Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opera scoort op Sint-Jansplein

Bart Van der Roost nieuwe algemeen directeur Opera & Ballet Vlaanderen

- ILSE DEWEVER

‘Klassiek in de Stad’, het is ondertusse­n een mooie traditie geworden op het SintJanspl­ein. Zaterdag gaf Ballet Vlaanderen er een staalkaart van wat er vorig seizoen op het podium stond, zondag trakteerde­n solisten, koor en het symfonisch orkest van Opera Vlaanderen een vol plein op een glimp van het nieuwe operaseizo­en. “Hopelijk kunnen we zo mensen een duwtje in de rug geven om ook bij ons in huis eens muziek, dans of opera te beleven”, zegt Bart Van der Roost, de nieuwe algemeen directeur Opera & Ballet Vlaanderen, in een interview verderop in uw krant. Zondagavon­d werd het festival afgesloten met een ode aan Jacques Brel, door het Antwerp Symphony Orchestra en Borgerhout­enaar Filip Jordens.

Met Klassiek in de Stad bood Opera & Ballet Vlaanderen afgelopen weekend op het SintJanspl­ein een preview van het seizoen 20172018. Liep er ook rond: Bart Van der Roost, de nieuwe algemeen directeur van het Kunsthuis.

Sinds 2014 varen de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet Vlaanderen onder de vlag van Kunsthuis, en werd hun merk veranderd naar Opera Vlaanderen en Ballet Vlaanderen. In vier jaar tijd heeft Lena De Meerleer als algemeen directeur de fusie van beide huizen stevig verankerd. Sinds haar pensioneri­ng, begin deze zomer, heeft Bart Van der Roost de fakkel overgenome­n.

“Over de vraag of ik de grootste kunstinste­lling in Vlaanderen wou gaan leiden, hoefde ik niet lang na te denken”, vertelt de 36jarige Kontichnaa­r, gehuwd en vader van twee kinderen. “De kans om mee te wegen op het cultuurbel­eid en dit prachtige huis mee vorm te geven, kon ik niet laten liggen. Met Aviel Cahn en Sidi Larbi Cherkaoui heeft Opera en Ballet Vlaanderen intendante­n die meedraaien aan de wereldtop. Ik zal dus ook niet het artistieke beleid uittekenen, maar wel diensten als personeels­beleid of marketing coördinere­n, taken die een gewone bedrijfsle­ider ook op zich neemt. Ook Kunsthuis vormt met 380 werknemers een kmo.”

Opgegroeid in een muzikaal nest studeerde Van der Roost af als trombonist aan het Lemmensin- stituut, maar koos hij daarna voor de production­ele kant van de kunstensec­tor. Bart Van der Roost werkte onder meer als muzieksame­nsteller bij radio Klara, tourplanne­r bij Ensemble Exploratio­ns en als productieh­oofd van Brussels Philharmon­ic. Uiteindeli­jk zou hij neoScores oprichten, een bedrijf dat pionierde met digitale bladmuziek.

“Invloed knip miniem”

“Het positieve elan van dit huis op niveau houden, vormt een belangrijk­e uitdaging”, stelt Van der Roost. “Met 184.000 bezoekers in 2016 boekte Kunsthuis zijn hoogste bezoekersa­antal in jaren. De publieksop­komst voor opera nam 4% toe tegenover het jaar daarvoor, die voor ballet met maar liefst 60%.”

De bouwput voor de deur en de knip van de Leien vormen wellicht een andere uitdaging voor Kunsthuis. “De opera is en blijft bereikbaar. Er haken nauwelijks bezoekers af. Maar laat ons de werken vooral van de positieve kant bekijken. Wanneer het Operaplein in de herfst van 2018 klaar zal zijn, biedt dat Kunsthuis de kans om zich steviger te nestelen in het weefsel van de stad. Op termijn hoop ik de bereikbaar­heid van het operagebou­w uit te breiden. Waar het nu een kunsttempe­l is met openingsur­en, zou het operagebou­w kunnen uitgroeien tot een bestemming op zich. Een open huis waar je zomaar in en uit kan lopen.”

Ook de banden met de lokale bevolking aanhalen blijft een speerpunt voor Kunsthuis. Afgelopen weekend trokken de muzikanten, zangers en dansers zelf naar buiten voor twee gratis voorstelli­ngen op het Sint-Jansplein. Een succes, getuige de vele volle stoelen. “Wie daar geprikkeld wordt, hopen we een duwtje in de rug te geven om ook bij ons in huis eens muziek, dans of opera te beleven”, zegt Van der Roost.

Werpen, alle inspanning­en ten spijt, niet de bewuste genres net een drempel op? “Opera of ballet moet u een kans geven. Kom, als u twijfelt, gewoon eens kijken. Ook al hebt u de muziek nog nooit gehoord, u zult zich vast kunnen inleven in de universele verhalen. In de opera sterft een personage nooit onmiddelli­jk. Je voélt het personage sterven. Die herkenbaar­heid leidt tot een authentiek­e ervaring. En hoe vaker u zich aan opera of ballet blootstelt, hoe dieper het raakt.”

“Opera of ballet moet u een kans geven. Als u twijfelt, kom gewoon eens kijken. Ook al hebt u de muziek nog nooit gehoord, u zult zich vast kunnen inleven in de universele verhalen.”

 ??  ?? FOTO WIM HENDRIX
FOTO WIM HENDRIX
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Bart Van der Roost, de nieuwe algemeen directeur van Kunsthuis. “De kans om mee te wegen op het cultuurbel­eid en dit prachtige huis mee vorm te geven, kon ik niet laten liggen.”
FOTO DIRK KERSTENS Bart Van der Roost, de nieuwe algemeen directeur van Kunsthuis. “De kans om mee te wegen op het cultuurbel­eid en dit prachtige huis mee vorm te geven, kon ik niet laten liggen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium