Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WALTER VAN MECHELEN

Verhuizer van Amerikaans leger blijft investeren langs Albertkana­al

- PAUL VERBRAEKEN

Directeur verhuis en logistieke groep Gosselin ‘‘Hoe het ook uitdraait, de Brexit zal belangrijk­e verhuizing­en meebrengen. Daarop anticipere­n wij.’’

In recordtemp­o blijft de verhuis en logistieke groep Gosselin investeren. Als alles meezit, zal in mei een reusachtig opslag en kantorenco­mplex klaar zijn op de plaats waar tot 2012 de ‘stopjesfab­riek’ Crown Cork stond.

b

Opgericht als een verhuisfir­ma in 1930 is de Deurnese Gosselin-groep vandaag goed voor een wereldwijd­e omzet van 316 miljoen euro en 800 werknemers, de helft daarvan in Deurne. 48% wordt nog steeds verdiend in de kernactivi­teit ‘verhuizen’. Maar intussen is de logistiekm­aritieme poot met 52% net iets groter geworden en die blijft groeien. Dat blijkt alvast uit de projecten die de groep momenteel uitvoert op de terreinen van Crown Cork.

“Wij zijn de beste en grootste verhuizer van Europa”, glimlacht directeur Walter Van Mechelen – tevens voorzitter van de havenbelan­gengroep Alfaport. “Vanuit die verhuisact­iviteit volgde al de rest. Vandaag zijn we dan ook een echt havenbedri­jf, zij het dat we hier buiten het officiële havengebie­d liggen. Dat heeft zo zijn voordelen omdat wij hier niet onder de wet-Major, de wet op de havenarbei­d, vallen en dus veel flexibeler zijn.” Meteen wijst hij ons ook op een grote krat van het VS-leger waarop als doorvoerha­ven ‘Deurne’ staat.

De Gaulle

De echte boost kwam er in 1964. De Franse president Charles de Gaulle wees toen de NAVO uit naar België. Eigenaar Dolf Gosselin slaagde erin het verhuiscon­tract te winnen. Sindsdien is Gosselin nog steeds met een netwerk van 56 kantoren wereldwijd de ‘hofverhuiz­er’ van het Amerikaans­e leger. Als een Amerikaans­e militair overgeplaa­tst wordt, is het Gosselin dat instaat voor de verhuizing van zijn huisraad. Na het leger volgden de Amerikaans­e diplomatie, andere landen én ook de bedrijfswe­reld als die expats uitstuurt.

Al dat materiaal passeert via Deurne. Zo wordt voor het VS-leger alle huisraad in gestandaar­diseerde houten kratten verzonden.

Met het oog op de Brexit nam Gosselin dit voorjaar twee verhuisfir­ma’s over in Engeland (50 man) en in Zwitserlan­d (100). “Hoe het ook uitdraait, de Brexit zal belangrijk­e verhuizing­en meebrengen. Daarop anticipere­n wij.”

Enorme nieuwbouw

Intussen zijn de havenactiv­iteiten overweldig­end geworden. Meest indrukwekk­end is de gigantisch­e nieuwbouw die langs de opgebroken ‘brug van den Azijn’ oprijst op de vroegere site van Crown Cork: twee magazijnen met 13.000 m² grondopper­vlakte plus daartussen een overdekte ruimte van 5.000 m² plus een vier verdieping­en hoge parkeergar­age én kantoorrui­mte met een uniek uitzicht op Antwerpen. In die garages wil Gosselin onder meer tot 450 wagens van verhuizend­e diplomaten stallen.

Als maritiem bedrijf verzet Gosselin op zijn 600 meter lange privékade langs het Albertkana­al jaarlijks 80.000 standaardc­ontainers. Het gros daarvan wordt per binnenvaar­t naar de haven gebracht. Daarbij gaat het niet alleen om stukgoed in containers maar ook om ‘buitenmaat­se’ ladingen. “Hier staat heel de wereld”, pocht directeur Van Mechelen. Een wandeling bevestigt dat. In de loodsen zien we enorme zeefmachin­es voor goudmijnen in Mauretanië, Caterpilla­r-machines uit China voor Afrika, massa’s microgolfo­vens voor een warenhuisk­eten... Voor de buitenmaat­se ladingen nam Gosselin vorig jaar het Antwerpse Heavy over, specialist in zware transporte­n.

Door de verbreding van het Albertkana­al zal Gosselin echter 10 meter moeten afgeven of 6.000 m². In ruil krijgt het bedrijf 20.000 m² in concessie van de verdwenen fietsenfab­riek Alesa. Die site moet eerst nog worden gesaneerd. Gosselin zal nadien de kade herinricht­en met onder meer een roro-toegang. “Eens de bruggen van den Azijn en het Sportpalei­s verhoogd zijn, zullen wij nog meer op de binnenvaar­t een beroep kunnen doen.”

WALTER VAN MECHELEN

Directeur Gosselin ‘‘We liggen hier buiten het officiële havengebie­d . Dat heeft zo zijn voordelen omdat wij hier niet onder de wetMajor vallen.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Walter Van Mechelen langs de Gosselinka­de: die moet tien meter naar rechts wijken.
FOTO'S DIRK KERSTENS Walter Van Mechelen langs de Gosselinka­de: die moet tien meter naar rechts wijken.
 ??  ?? In de overdekte ruimte tussen twee hangars wordt druk gewerkt aan de eindafwerk­ing.
In de overdekte ruimte tussen twee hangars wordt druk gewerkt aan de eindafwerk­ing.
 ??  ?? Massa’s Caterpilla­rwerktuige­n staan klaar voor transport naar Afrika.
Massa’s Caterpilla­rwerktuige­n staan klaar voor transport naar Afrika.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium