Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Red Dragons pakken naast brons na verlies tegen Servië

RED DRAGONS té ontgoochel­d na net gemist brons om positieve te zien van memorabele Europese campagne

- PAUL DE KEYSER

De Red Dragons zijn er net niet in geslaagd om een memorabele EKcampagne te bekronen met eremetaal. In een zinderende strijd voor het brons sneuvelden ze met de bekroning in zicht. “Een rotgevoel”, treurde captain Sam Deroo, niet te troosten met al het positieve dat de voorbije week te noteren viel.

“Als ze nu niet ontgoochel­d zijn, dàn hebben we pas een probleem.” Coach Vital Heynen hoefde zich wat dat betreft geen zorgen te maken. Bedrukte gezichten, hier en daar een traan in de ogen, mensen zonder klank. Uitblinker Simon Van de Voorde die een onschuldig­e stoel een doodschop verkocht. Gert Van Walle, de supersub alweer: met een blik op oneindig door de mixed zone, doof voor alles wat om hem heen gebeurde. Weg wezen, zo snel mogelijk. “Dit gaat nog lang pijn doen”, besefte spelverdel­er Matthias Valkiers. “Als je met 3-0 op je doos krijgt, zoals zaterdag in onze halve finale tegen Rusland, dan heet dat de wet van de sterkste en stap je daar zonder al te veel moeite overheen. Maar dit...”

Na een dramatisch­e eerste set krikten de Red Dragons zich overtuigen­d in de partij, wonnen twee sets na mekaar maar waren daarna weer op achtervolg­en aangewezen. Twee, hooguit drie puntjes. De buit constant in het vizier maar desondanks een kloof die tegen de ervaren Serviërs net niet overbrugba­ar bleek.

“We waren echt de evenknie”, mocht Sam Deroo zeggen. “Alleen de Russen kunnen we nog niet aan, alle anderen wel. Je kan beweren dat we vooraf hadden getekend voor een Final 4, maar ook dàn had ik gezegd dat ik eens zover ook perse een medaille wilde. (schamper) En geen kartonnen, zoals nu. Vraag het over een paar weken nog eens, maar nu weegt niks op tegen de ontgoochel­ing.”

Prijsbeest­en

Bij de beste vier van Europa en tóch naar huis met lood in de schoenen: het typeert deze Red Dragons. Alleen nog blij met een tastbare trofee, een stek op het podium. Weer een ploegsport die in staat is om de dag van de Belgische sportliefh­ebber te kleuren, naast de hockeyteam­s en de basketCats. Potentiële prijsbeest­en.

“Het is pijnlijk dat we geen medaille pakten”, beaamde Vital Heynen. “Maar daarvoor hadden we méér moeten doen dan een normale wedstrijd spelen. Er moest iets extra bij, zoals tegen Italië. Hier en daar een foutje minder. Maar anderzijds gingen we zeker niet de boot in. Slechts één keer tijdens dit tornooi werden we weggespeel­d. Door Rusland, een klasse te sterk. Maar herinner je wat ik in de lente zegde. Ik wilde progressie zien, een teken dat we mee konden met de top. Dat heb ik allemaal gezien, meer dan ik had verwacht. En er vallen nog zoveel kleine dingen beter te doen. Een paar procentjes, bij iedereen. Die wil ik volgend jaar zien, op het wereldkamp­ioenschap, zodat we onze ambities sterk kunnen maken voor de Spelen van Tokio in 2020, uiteindeli­jk toch hét grote doel.”

Setstanden: 1725, 2522, 2519, 2225, 1215.

 ??  ?? FOTO EPAEFE
FOTO EPAEFE
 ?? FOTO EPAEFE ?? Zo diep kan ontgoochel­ing in de kleren kruipen.
FOTO EPAEFE Zo diep kan ontgoochel­ing in de kleren kruipen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium