Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Slecht spelen en winnen, dat moet je ook kunnen”

Bondscoach Roberto Martinez erkent zwakke prestatie maar is toch extreem trots

- LUDO VANDEWALLE

Roberto Martinez was niet te beroerd om toe te geven dat de Rode Duivels een heel matige wedstrijd speelden. De bondscoach was echter “uitzonderl­ijk trots” met de kwalificat­ie.

Gefelicite­erd met de kwalificat­ie, maar je zal wel wat opmerkinge­n over de prestatie hebben.

“Ik weet wat je bedoelt, maar we wilden vandaag geen schoonheid­sprijs halen. We speelden niet goed, de verfijndhe­id ontbrak. Dit was niet zoals we normaal spelen of dat we kunnen spelen. We hadden echter goed kunnen spelen en verliezen. Was dat beter geweest? Neen, dit was een finale en die speel je om te winnen. Een wedstrijd die we moesten winnen en daarvoor zijn we ook gekomen. Het maakte niet uit hoe. We toonden persoonlij­kheid en karakter. Ik weet wel, de eerste helft was het zwakste wat we toonden in deze kwalificat­iecampagne. Maar we konden ons dat permittere­n omdat we de voorbije twaalf maanden zo goed hebben gewerkt dat we ons vandaag al konden kwalificer­en. Daar ben ik heel trots op. Sommige spelers zijn leiders geworden: Courtois met een uitstekend­e redding, Fellaini die op een bepaald moment goed tussenkwam, De Bruyne die zijn verantwoor­delijkheid nam, Vertonghen die scoorde en zich een echte aanvoerder toonde. Dat is wat ik wilde zien vandaag. Dat was mijn grote vraag de voorbije weken: kunnen wij slecht spelen en toch winnen. Blijkbaar wel. En dat vind ik heel belangrijk. Iedereen kent onze grote kwaliteite­n. Als we goed spelen, winnen we doorgaans. Nu heb ik doorzettin­gsvermogen gezien. Ik zag een team dat heeft afgezien, maar het bleef wel een team en dat is belangrijk.”

Jullie wonnen nu een wedstrijd uit de comfortzon­e.

“Dat vind ik extreem belangrijk. Technisch waren we zwak vandaag. Griekenlan­d was goed georganise­erd, maar we gaven ze ook wat ze wilden. Balbezit voor ons, maar zo traag spelen en dat ze zich altijd keurig konden organisere­n. Zo konden ze ook de tegenaanva­l opzetten. Dit was niet goed, maar we hebben karakter getoond. We moeten ook niet overdrijve­n. Griekenlan­d heeft al twee jaar thuis niet verloren. Dat is toch ook een prestatie. Bovendien zijn wij het eerste Europese land dat zich voor het WK kwalificee­rt. Daar mogen we toch ook trots op zijn. We zullen nog hard moeten werken maar die mentalitei­t is toch al een vooruitgan­g. Ik vroeg om te winnen en dat hebben ze gedaan.”

Je wachtte lang om te wisselen.

“Ik geloofde in de spelers die op het veld stonden. Ik wilde ook zien hoe ze reageerden. Dit was geen tactische wedstrijd, het ging om winnen. Het wíllen winnen. Griekenlan­d was defensief heel sterk. Ik vertrouwde op die jongens. We moeten beter worden. Het ging niet altijd even harmonieus, maar toch ben ik trots. Heel trots.”

Wat vond je van de wedstrijd van Mousa Dembélé?

“Hij verloor meer ballen dan normaal, maar dat was zeker niet alleen zijn fout. We speelden te traag. Soms leek het op wandelen. We hielpen elkaar niet toen we de bal hadden, daardoor kreeg Mousa de bal niet altijd kwijt. We waren in balbezit niet scherp genoeg. Ik zag in de tweede helft een goede reactie, ook van Dembélé. We bleven koel en dat was goed. Het voetbal was misschien niet goed, maar deze prestatie pleziert me het meest van alles wat we al speelden. In het verleden werden we bekritisee­rd omdat we goed speelden en niet wonnen. Nu ging het moeizamer, maar wonnen we. Dat vond ik zeer verheugend.”

Wat is voor u de grootste vooruitgan­g sinds u vorig jaar hier kwam?

“De mentalitei­t is beter geworden. Het karakter is verbeterd. In de rust zeiden de spelers onder elkaar dat ze niet blij waren met wat ze hadden laten zien. Ze hebben elkaar geïnspiree­rd en dat was mooi. Ze wilden winnen. In enkele weken herinneren we ons allemaal dat we het eerste Europese land zijn dat zich kwalificee­rde. We speelden met ons hart, met een hart voor ons land.”

Hoe moeten we de twee volgende twee WKinterlan­ds inschatten?

“We gaan die heel serieus aanpakken. We mogen niet te kijk worden gezet dat we niet vol zouden gaan. Dit is nog belangrijk voor Griekenlan­d en Bosnië en we willen het spel eerlijk spelen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium