Gazet van Antwerpen Stad en Rand

”We hadden veel meer moeten scoren”

Oranje kan zich ondanks zege nog moeilijk kwalificer­en

- (gegy)

Nederland heeft de laatste strohalm om zich te plaatsen voor het WK gegrepen. Oranje deed wat het moest doen en won met 31 tegen Bulgarije, maar wellicht volstaat dat niet. Door de 04zege van concurrent Zweden is het verschil met plaats twee in doelsaldo alleen maar opgelopen.

Mathematis­ch kan het nog. Niet zo lang geleden was het de slagzin die de Rode Duivels tegen beter weten in na elke interland moesten gebruiken. Om dan uiteindeli­jk toch naast de kwalificat­ie te grijpen. Nu zit het Nederlands elftal in dat schuitje. Het staat derde op drie punten van nummer twee Zweden – de tweede gaat naar de barrages – en met nog een onderlinge confrontat­ie op de slotspeeld­ag op het programma kan het nog op gelijke hoogte komen. Tussendoor hebben ze allebei nog een wedstrijd waarvan verwacht wordt dat ze die winnend afsluiten. Zweden tegen Luxemburg, Oranje tegen WitRusland. Als Nederland zes op zes pakt, komt het dus aan op doelsaldo. Op dat vlak heeft Oranje een serieuze handicap met een doelsaldo van +6 ten opzichte van +11 voor Zweden.

Opvallend: bij Nederland werd de in Frankrijk erg zwak spelende Wesley Sneijder geslachtof­ferd en naar de bank verwezen. De spelmaker werd vervangen door Davy Pröpper. De ploegmaat van José Izquierdo bij Brighton & Hove Albion scoorde meteen twee keer. Ook Daley Blind speelde sterk met twee assists. Arjen Robben scoorde ook nog. Ondanks de zege liet Oranje geen grootse indruk na. Het voetbalde soms slordig en overhaast, maar Dick Advocaat had op voorhand al aangekondi­gd dat de manier waarop de zege tot stand zou komen geen enkele rol zou spelen. Winnen was het belangrijk­ste en winnen werd gedaan. Dat moet Oranje nu nog twee keer doen, maar zelfs dan is het nog niet zeker van de kwalificat­ie. “Zo lang we leven, geven we niet op”, houdt aanvoerder Arjen Robben er de moed in. “Het is wel jammer dat het doelsaldo de doorslag geeft en niet de onderlinge duels. Want dan hadden we er nog een echte finale van kunnen maken tegen Zweden. Nu wordt het moeilijk. We hadden veel meer moeten scoren in deze wedstrijd. Ik vond het bij ons allemaal wat apathisch. Maar goed, het is nu niet het moment om kritisch te zijn.”

Opvallende uitslag in dezelfde groep: Frankrijk kwam thuis niet verder dan 0-0 tegen Luxemburg. De Fransen kregen een karrenvrac­ht aan kansen, maar konden niet scoren, Luxemburg trof eens de paal.

Barrages voor Italië?

In een rechtstree­ks duel om de eerste plaats in groep C ging Italië met de billen bloot tegen Spanje. Dankzij een magnifiek spelende Isco haalde Spanje uit met 3-0. De speler van Real Madrid scoorde twee keer en invaller Alvaro Morata maakte op de counter het derde doelpunt. Italië was al elf jaar 56 wedstrijde­n - ongeslagen in kwalificat­ie-interlands. Aan die indrukwekk­ende reeks komt nu een einde. En dat heeft meteen grote gevolgen. Italië telt nu drie punten achterstan­d op Spanje en moet straks als tweede wellicht nog barrages spelen om op het WK in Rusland te geraken.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Davy Pröpper heeft Nederland op voorsprong gebracht tegen Bulgarije.
FOTO PHOTO NEWS Davy Pröpper heeft Nederland op voorsprong gebracht tegen Bulgarije.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium