Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgian Lions op zoek naar stunt

- PATRICK CEULEMANS

De Belgian Lions krijgen deze week drie kansen op zich te plaatsen voor de achtste finales van EK. In de Poule des Doods staan de Lions na één zege en één nederlaag voor een helse klus tegen Rusland, Turkije en Servië .

Winst tegen Groot-Brittannië en een pandoering tegen het Letland van de 2m21 grote NBA-ster Kristaps Porzingis. Dat is het rapport van de Belgian Lions na het openingswe­ekend. De selectie van bondscoach Eddy Casteels heeft in de Poule des Doods minstens nog één zege nodig om zich te kwalificer­en voor de achtste finales.

“En dan wordt het waarschijn­lijk nog rekenen”, Sam Van Rossom. “Vooral de zware nederlaag tegen Letland kan ons parten spelen. Maar we geven niet op en zijn mentaal klaar voor de komende drie topaffiche­s. Te beginnen vandaag tegen Rusland, al verwacht ik dat er dinsdag tegen het gastland Turkije misschien wel de meeste winstkanse­n liggen.”

Rusland (vandaag) en Servië (donderdag) zijn inderdaad grootmacht­en in het Europese basketbal. Rusland verloor de voorbije jaren wel wat van zijn glans, miste het WK en de Olympische Spelen, maar kent onder het bewind van de nieuwe voorzitter en ex-NBA ster Andrei Kirilenko een frisse wind. “Twee op twee tegen Servië en gastland Turkije, dan weet je dat je vandaag tegen een gigant aankijkt”, zegt bondscoach Eddy Casteels.

Verdedigen­d moet het beter

Maar het zal verdedigen­d heel wat beter moeten. Tegen Groot-Brittannië incasseerd­en de Lions 90 punten, tegen Letland 92. Van de agressieve defense, het handelsmer­k de voorbije jaren onder bondscoach Eddy Casteels, is momenteel geen sprake. De strikte arbitrage is geen voordeel. Maar willen de Belgian Lions een kans maken op een stunt, dan moet verdedigen­d een stap naar voor worden gezet.

De Belgian Lions ogen mentaal scherp en de sfeer in de selectie is oké. Als vandaag eventueel een nieuwe zware nederlaag wordt geïncassee­rd, mogen de kopjes niet naar beneden. Gelukkig is er in dat geval niet veel tijd om te treuren, vermits dinsdag gastland Turkije wacht. Maar als de Belgian Lions vandaag met een stunt tegen Rusland uitpakken, dan nestelen ze zich in een luxesituat­ie.

 ?? FOTO BELGA ?? De Belgian Lions staan de komende dagen voor een helse klus.
FOTO BELGA De Belgian Lions staan de komende dagen voor een helse klus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium