Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met vier voor drie plaatsen

Bondscoach KEVIN DE WEERT maakt vandaag negen uitverkore­n namen bekend

- BRAM VANDECAPEL­LE

Vandaag om 14.00u maakt bondscoach Kevin De Weert zijn negenkoppi­ge WKselectie bekend. Naast de twee kopmannen Greg Van Avermaet (1) en Philippe Gilbert (2) en de vier andere zekerheden Jasper Stuyven (3), Jens Keukeleire (4), Tiesj Benoot (5) en Oliver Naesen blijven nog drie plaatsen over. Julien Vermote, Sep Vanmarcke, Tim Wellens of Dylan Teuns, een van hen valt nog af.

Kevin De Weert hakt vanmiddag om 14.00u de laatste knoop door voor zijn negenkoppi­ge selectie voor het WK in Bergen. Zijn tactisch plan heeft de bondscoach wel al een tijdje klaar. Op 24 juni, de vooravond van het BK, zat De Weert in Antwerpen samen met Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert. De winnaars van Parijs - Roubaix en de Ronde van Vlaanderen worden de twee kopmannen op een naar een voorjaarsk­lassieker neigende omloop in Bergen. De zeven anderen moeten zich schikken naar een dienende rol.

Opteren voor kopmannen en weinig ruimte laten voor schaduwkop­mannen is een gebruikeli­jke tactiek van De Weert. Zo

pakte hij het ook aan op zijn vorige drie kampioensc­happen. Vorig jaar stond op het EK in Plumelec alles in het teken van Gilbert. Een paar weken later waren Tom Boonen en Van Avermaet de twee kopmannen op het WK in Qatar. Op het EK in Herning, begin augustus, koos hij voor Jens Keukeleire en Edward Theuns.

Kopmannen als helper

Theuns, bezig aan een attractiev­e Vuelta, zat in de oorspronke­lijke voorselect­ie van dertien renners, maar zal net als de geblesseer­de Jürgen Roelandts en Yves Lampaert ontbreken op 24 september in Noorwegen. Lampaert rijdt vier dagen eerder de tijdrit en verkiest beide wedstrijde­n niet te combineren. Het WK is 276 kilometer lang. Hij vreest niet helemaal hersteld te zijn van de tijdrit. De ritwinnaar van de Vuelta wordt allicht wel aangeduid als reserve.

De selectie leunt dicht aan bij die van in Qatar. Oliver Naesen, Jasper Stuyven en Jens Keukeleire reden zich toen in de finale helemaal leeg voor Boonen. Zij zijn er ook nu zeker bij. Van hen weet De Weert dat ze een koers van meer dan 250 kilometer perfect aankunnen. Nog belangrijk­er: van hen weet de bondscoach dat ze ondanks hun kopmanstat­us bij hun eigen ploeg er niet voor terugdeinz­en om in een nationale ploeg te werken voor renners die hoger staan in de pikorde. Ook Tiesj Benoot zal in Noorwegen zijn tweede WK bij de profs rijden.

Naast de zes zekerheden blijven nog drie plaatsen over waarvoor met Sep Vanmarcke, Julien Vermote, Tim Wellens en Dylan Teuns nog vier kandidaten in de running zijn. Een van hen zal De Weert moeten ontgoochel­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium