Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op cruisecont­rol naar eindzege

Chris Froome loopt in loodzwaar weekend twee seconden verder uit op Nibali

- BRAM VANDECAPEL­LE

Nadat hij zaterdag op de steile flank van de Sierra de la Pandera een aantal keer was geplooid na versnellin­gen van Vincenzo Nibali en de Italiaan vier bonussecon­den had gepakte, was er hoop. Maar gisteren op de Sierra Nevada zette Chris Froome dankzij zijn sjerpa’s Nieve en Poels orde op zaken. In de wetenschap dat morgen een tijdrit van 40 kilometer volgt, lijkt de Brit probleemlo­os op weg naar de eindzege. Of Miguel Angel Lopez moet blijven groeien en winnen.

Wat is het jammer dat Astana op dag één in de ploegentij­drit 41 seconden verloor, dat hij in Andorra op dag drie nog voor Aru moest werken en ook in de rest van de eerste week wat liet lopen in de finales. Want Miguel Angel Lopez vliegt. Nadat hij woensdag had gewonnen op de Calar Alto, deed de 23-jarige Colombiaan dat gisteren op de Sierra Nevada opnieuw. Op 27 kilometer van de finish was hij de enige die het aanvalswer­k van Contador durfde te volgen. Toen de Spanjaard op de brede weg naar de top van de 2.500 meter hoge Sierra Nevada op zijn limieten botste, stoomde Superman Lopez onverstoor­baar naar boven. Vluchters Bardet, Kruijswijk en Yates werden gedegradee­rd tot standbeeld­en. Het peloton, waar sjerpa’s Nieve en Poels alweer indrukwekk­end kopwerk verrichtte­n voor Froome, kwam geen meter dichter.

Lopez is de beste klimmer van deze Vuelta. Met amper 34 koersdagen is de Colombiaan nog ontzettend fris. Als gevolg van een scheenbeen­breuk reed hij pas op op 8 juni zijn eerste wedstrijd van 2017. Alleen is het jammer dat hij bij het ingaan van de derde week nog altijd maar zesde staat en op 2’51” volgt van Froome. In een man-tegen-man-gevecht met Lopez leek de Brit nog niet thuis. Maar nu kan hij de Colombiaan zelfs laten rijden zonder de leiderspla­ats in gevaar te brengen.

Nu het Vueltapelo­ton vandaag op de rustdag van het zuiden naar het noorden van Spanje trekt, mag de pr-afdeling van Team Sky stilaan beginnen denken aan de ‘persoonlij­ke’ overwinnin­gsspeech van haar kopman. Vincenzo Nibali blijft een gevaarlijk­e klant, maar de Siciliaan heeft na het weekend van de waarheid twee seconden meer achterstan­d dan dat vrijdagavo­nd het geval was.

Zaterdag probeerde hij tot drie keer Froome in de problemen te brengen. De leider kende op de Sierre de la Pandera enkele moeilijke momenten, maar reed in de laatste hectometer­s de kloof weer dicht. Hij kon wel niet verhindere­n dat Nibali vier bonussecon­den pakte. Gisteren probeerde Nibali het opnieuw. Op 14 km van de finish zette hij aan en pakte meteen honderd meter.

“Op dat moment was dat heel gevaarlijk”, aldus Froome. “Maar mijn ploegmaats bleven kalm en hielden een egaal tempo. Ik kan ze niet genoeg bedanken voor hun werk van de voorbije weken.”

Nibali waaide terug. In de laatste meters moest hij de leider nog laten gaan.

Nibali volgt nu op 1’01” van Froome. Zakarin, Kelderman en Chaves op twee minuten en meer. Cijfers die dinsdagavo­nd na de tijdrit zullen verdubbeld zijn. “Als iemand mij dit scenario voor de start van deze Vuelta had voorgelegd, had ik er meteen voor getekend”, aldus een blije Froome.

Na de tijdrit volgen nog drie kansen voor zijn tegenstand­ers. Woensdag volgt een slotklim van zeven kilometer, maar met stukken tot 26 procent. Donderdag volgt een korte verraderli­jke etappe in Cantabrië. Om zaterdag te eindigen met de verschrikk­elijke Angliru. Maar als de motor van Froome niet plots begint te sputteren, is hij op cruisecont­rol op weg naar de eindzege. Zijn dubbel Tour-Vuelta wordt nog wat specialer. Want hij is ook nog eens leider in het punten- en het combinékla­ssement. We kijken nu al uit naar zijn speech in het Spaans.

Scheenbeen­breuk

Tijdrit

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Chris Froome kijkt achterom waar zijn belagers blijven. Het enige wat hij ziet is leegte.
FOTO PHOTO NEWS Chris Froome kijkt achterom waar zijn belagers blijven. Het enige wat hij ziet is leegte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium