Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu Russische tiener Rublev, daarna mogelijk Nadal

DAVID GOFFIN stoot voor het eerst door naar tweede week

- (mv)

Met een minimum aan energiever­lies en een maximum aan recuperati­etijd bekampt David Goffin (APT 14) vandaag het Russische tienertale­nt Andrey Rublev (ATP 53). Omdat zijn tegenstand­er Gaël Monfils (75, 51) al in de tweede set met een krakende rechterkni­e had moeten opgeven, moest Goffin in het weekend slechts 75 minuten opdraven. Meteen staat onze landgenoot voor het eerst bij de laatste zestien op de US Open.

Een ronde eerder had David Goffin nog vijf sets en vier uur en twintig minuten nodig gehad om zich voorbij de Argentijn Guido Pella te werken. Tijdens die marathonka­mp had Goffin, die op deze US Open steevast een fors verband rond de knie draagt, drie keer medische assistenti­e (hamstring, knie en heup) nodig gehad aan de linkerkant van zijn lichaam. “Ik weet niet hoe ik met blessures moet spelen”, zo had de 26-jarige Luikenaar nochtans in de aanloop naar de laatste grand slam van het jaar verzucht. Ondertusse­n is hij die capaciteit volop aan het ontwikkele­n. “Het lijkt bizar, maar naarmate de vermoeidhe­id toeneemt, voel ik de blessures minder.”

De bijkomende rust door het vroegtijdi­ge forfait van Monfils blijft meer dan welkom, ook al omdat Goffins voorbereid­ing zwaar gehinderd werd door blessures. Op Roland Garros verzwikte hij zijn enkel, wat de hele zomercampa­gne vergalde. Om op alles te voorzien te zijn, liet Goffin zelfs zijn dokter overvliege­n naar New York.

Tegen Rublev ligt voor de Luikenaar de inzet hoog. Hij bereikt voor het eerst de tweede week van de US Open, maar kan nog veel meer oogsten. Tegenstand­er in die kwartfinal­e zou het eerste reekshoofd Rafael Nadal moeten worden. Beide heren kozen eind augustus het Arthur Ashe-stadion uit voor een oefendrafj­e. Bovendien komt een plek bij de eerste tien op de mondiale ranking weer in zicht.

Schaduwfav­oriet

Goffins opponent Andrej Rublev kende tot nu toe een vlotter parcours dan Goffin. De 19-jarige Moskoviet liet tot nu toe slechts één set liggen en verraste vooral met winst tegen het zevende reekshoofd Grigor Dimitrov.

Goffin onthield met graagte de lessen van zijn kamp tegen Monfils. “Ik speelde behoorlijk agressief, nam de bal vroeg en speelde uitstekend. Op die manier moet ik het ook tegen Rublev aanpakken, door hem te laten lopen. Andersom – als hij me de hoeken instuurt en met zijn forse forehand uithaalt – wordt het een stuk moeilijker.”

De 1m88 grote Rublev, samen met de Canadees Denis Shapovalov de enige overgeblev­en tiener, zou wel eens een naam voor de toekomst kunnen worden. Begin augustus haalde hij in Kroatië zijn eerste tornooi binnen. Drie jaar geleden won hij de wereldtite­l bij de juniores. Als tiener oogt zijn grandslamp­almares met een tweede ronde in Wimbledon en de Australian Open onvermijde­lijk een stuk bescheiden­er dan het cv van Goffin. De Belg mag dus volop hopen op een duel met Nadal.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? David Goffin groet de Fransman Gaël Monfils nadat hij voor de eerste keer is doorgestot­en naar de tweede week van de US Open.
FOTO PHOTO NEWS David Goffin groet de Fransman Gaël Monfils nadat hij voor de eerste keer is doorgestot­en naar de tweede week van de US Open.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium