Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom zwijgt Aung San Suu Kyi?

- (wwo, gina)

In een land waar een Nobelprijs­winnares voor de Vrede de regering leidt, verwacht je niet dat het leger op burgers schiet, dorpen platbrandt en vluchtelin­gen doet verdrinken. Toch gebeurt precies dat in Myanmar.

Meer dan veertigdui­zend mensen zijn volgens schattinge­n van de Verenigde Naties de jongste weken het westen van Myanmar ontvlucht naar buurland Bangladesh. Twintigdui­zend zitten vast op de grens. De Rohingya, een moslimmind­erheid, zijn het slachtoffe­r van gerichte aanvallen door het leger. Volgens bronnen ter plaatse worden dorpen platgebran­d en burgers beschoten. Bootjes met vluchtelin­gen worden op een grensrivie­r tot zinken gebracht, kinderen verdrinken.

Dat is opmerkelij­k in een land waar de regering geleid wordt door een Nobelprijs­winnaar voor de Vrede. Aung San Suu Kyi kreeg de prijs in 1991, toen ze als leider van een geweldloze beweging voor mensenrech­ten onder huisarrest leefde in Myanmar. In totaal is ze door het militaire regime meer dan vijftien jaar vastgehoud­en, maar bij vrije verkiezing­en in 2015 behaalde ze met haar partij de absolute meerderhei­d.

Vandaag zou ze president zijn, als de militaire machthebbe­rs de grondwet niet op voorhand hadden aangepast: ze komt er niet voor in aanmerking, omdat ze twee kinderen met de Britse nationalit­eit heeft. De facto heeft ze wel veel macht: zo is ze raadgever van de staat, wat betekent dat zij het werk van de ministers mag coördinere­n en de uitvoerend­e macht flink kan beïnvloede­n.

Desmond Tutu

Zoals veel onderdrukt­e oppositieb­oegbeelden wereldwijd genoot Aung San Suu Kyi veel aanzien tijdens haar strijd tegen het militaire regime. Ze werd geroemd om haar kalme onverzette­lijkheid. Veel Myanmareze­n noemen haar nog altijd liefdevol “moeder Suu”.

Elders groeide na haar verkiezing­szege de teleurstel­ling. In december werd ze door enkele mede-Nobelprijs­winnaars in een open brief aangesprok­en op het geweld tegen de Rohingya. De onderteken­aars, onder wie de Zuid-Afrikaanse kardinaal Desmond Tutu, vroegen zich af of ze zich bewust was van de etnische zuiveringe­n en misdaden tegen de menselijkh­eid in haar land.

De 1,1 miljoen islamitisc­he Rohingya worden in het overwegend boeddhisti­sche Myanmar als illegale immigrante­n beschouwd, hoewel ze al generaties lang in de westelijke provincie Rakhine wonen. Toen Myanmar na een zeer bittere strijd onafhankel­ijk werd van de Britten (1948), heroverden boeddhisti­sche monniken hun autoriteit. Zij hebben het helemaal niet begrepen op moslims, net omdat diezelfde Britten massaal moslims binnenbrac­hten in Rakhine. De militaire junta bleef de Rohingya de afgelopen vijftig jaar burgerrech­ten ontzeggen en in 2012 kwam een eerste etnische zuivering. 125.000 Rohingya sloegen daarbij op de vlucht.

Open brief

Met die lange traditie kan of wil Aung San Suu Kyi niet breken. De open brief van haar collega-Nobelprijs­winnaars deed ze af als “maar een mening”. Haar medewerker­s beschuldig­den ngo’s die Rohingya helpen van samenwerki­ng met terroriste­n.

Bovendien is haar bewegingsr­uimte beperkt. Aan het leger heeft ze weinig of niets te zeggen en een openlijke verdedigin­g van de Rohingya – die Aung San Suu Kyi consequent “Bengalen” noemt – zou niet goed vallen bij haar achterban. Maar voor iemand die zich decenniala­ng koppig verzet heeft tegen een militaire dictatuur, is haar behoedzaam­heid op zijn minst frappant.

 ?? FOTO
AP ?? Aung San Suu Kyi.
FOTO AP Aung San Suu Kyi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium