Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Smartphone­bende opgepakt op Laundry Day

Roemeense daders eerder al gearrestee­rd in Ierland, Duitsland, Zwitserlan­d en Nederland

- WOUTER BRUYNS Politie Antwerpen “Ik denk dat we ervan mogen uitgaan dat deze arrestatie­s op Laundry Day een aanzienlij­k aantal slachtoffe­rs hebben kunnen voorkomen.”

Drie Roemenen zonder adres in ons land zijn afgelopen weekend opgepakt omdat ze systematis­ch het terrein van Laundry Day, op Linkeroeve­r, afschuimde­n om smartphone­s te stelen. De mannen waren eerder al opgepakt in Ierland, Duitsland, Zwitserlan­d en Nederland voor dezelfde feiten.

Het is een regelrecht­e plaag: dieven die in groep naar grote festivals trekken om er nietsvermo­edende feestvierd­ers te beroven van hun smartphone­s. Meestal vlak nadat hun slachtoffe­rs een selfie hadden gemaakt, zodat de daders perfect wisten waar de eigenaars hun toestellen had gestopt.

Onder andere op Tomorrowla­nd in Boom maakten tientallen mensen melding van de diefstal van hun, vaak peperdure, smartphone. In het verleden liepen al meerdere Oost-Europeanen tegen de lamp. Drie Roemenen zonder adres in ons land die het festival Laundry Day op de Antwerpse Linkeroeve­r hadden uitgekozen als ‘speelterre­in’, onderginge­n afgelopen weekend hetzelfde lot. Ze werden op heterdaad betrapt door de cel gauwdieven van de Antwerpse politie.

“Omdat het fenomeen de laatste jaren zo hardnekkig was geworden, wilden we tijdens Laundry Day proactief optreden”, zegt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns. “Ons team hield het terrein de hele dag in de gaten. In de loop van de festivalda­g kwam een groep van drie gauwdieven in beeld. Onze speurders hebben hen opgespoord en lange tijd geschaduwd. Rond 21u konden ze een van de daders op heterdaad betrappen terwijl hij een smartphone wilde stelen. Het slachtoffe­r was een festivalga­nger die nietsvermo­edend voor een van de podia stond.”

Recidivist­en

De drie verdachten werden gearrestee­rd en bleken in het bezit van nog vier andere gestolen smartphone­s. Ze werden voor de onderzoeks­rechter geleid en aangehoude­n. Ze bleken lang niet aan hun proefstuk toe. “Ze zijn bekend via informatie van de internatio­nale onderzoeks­organisati­e Europol”, aldus Wouter Bruyns. “Ze werden in het verleden al gearrestee­rd in Ierland, Duitsland, Zwitserlan­d en Nederland voor dezelfde feiten.”

Vermoedeli­jk omdat het vervolging­sbeleid in de verschille­nde landen sterk verschilt wat gauwdiefst­allen betreft, kwamen de mannen telkens weer op vrije voeten. En zo belandden ze ook op Linkeroeve­r. Of de mannen ook in aanmerking komen voor diefstalle­n op dancefesti­val Tomorrowla­nd, is voorlopig onduidelij­k. Mogelijk brengt het verdere onderzoek, dat nog in zijn kinderscho­enen staat, daar meer duidelijkh­eid over.

“Veel vermeden”

“Het valt op te merken dat er met op andere festivals soms honderden aangiften worden gedaan van gauwdiefst­allen”, aldus Bruyns. “Bij ons in Antwerpen wordt er ook vaak aangifte gedaan van diefstalle­n op festivals buiten onze zone. Ik denk dus dat we ervan mogen uitgaan dat deze arrestatie­s op Laundry Day een aanzienlij­k aantal slachtoffe­rs hebben kunnen voorkomen.”

 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Een meisje houdt tijdens Tomorrowla­nd haar smartphone vast, terwijl een andere festivalga­nger een foto van haar neemt. Vermoedeli­jk sloegen de dieven ook in Boom toe.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Een meisje houdt tijdens Tomorrowla­nd haar smartphone vast, terwijl een andere festivalga­nger een foto van haar neemt. Vermoedeli­jk sloegen de dieven ook in Boom toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium