Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cordon op links voor PVDA

-

Antwerpena­ar Peter Mertens is de enige nationale partijvoor­zitter van het land. De helft van zijn tijd houdt de PVDA-voorzitter, pardon, de PVDA-PTB-voorzitter, zich bezig met de zaken in Wallonië en Brussel. “Tegenwoord­ig is dat meer dan de helft vanwege de gebeurteni­ssen ginds”, zegt hij. Zoals bekend heeft de cdH de stekker getrokken uit de regeringen van Wallonië, Brussel en de Franstalig­e Gemeenscha­p, waarin ze coalitie vormde met de PS. De nieuwe Waalse regering met liberalen (MR) en christende­mocraten (cdH) is intussen gevormd, voor de twee andere regeringen zit het ook na twee maanden crisis nog muurvast. De PS lijkt in vrije val met een Elio Di Rupo die verkrampt vasthoudt aan zijn positie.

Voor de Franstalig­e poot van de PVDA wenkt een glorieuze verkiezing­soverwinni­ng. De partij is alvast bezig met de werking uit te bouwen, want steile groei moet je kunnen dragen. “Het is wel nog lang tot de verkiezing­en”, zegt Mertens. “En je hebt niet alles zelf in de hand. Denk aan de capaciteit voor zelfvernie­tiging van de PS.”

In Vlaanderen moeten de unitaire neomarxist­en het met een veel bescheiden­er rol stellen. Er zijn hier geen nakende implosies van traditione­le partijen, protestste­mmen kunnen diverse kanten uitgaan. De PVDA hoopt wel om zich lokaal op de kaart te zetten in alle steden en in een aantal gemeenten. In Antwerpen mag het nog iets meer zijn, zoals bijvoorbee­ld een beslissend­e bijdrage aan een groen-links kartel dat dan de N-VAmeerderh­eid zou kunnen bedreigen, zeker met een beweeglijk­e CD&V en misschien ook Open Vld in het midden van het bed. Probleem is dat geen haar op de hoofden van CD&V’ers en Open Vld’ers eraan denkt om een beleid uit te bouwen met een partij die staat te trappelen om hoge lonen te snoeien, die de pensioenle­eftijd opnieuw wil verlagen en die de stakingsdr­ift bij de vakbonden voluit steunt.

De socialiste­n beschouwen de concurrent­en op hun linkerflan­k traditione­el ook niet direct als kameraden.

Zo ziet de partij zich afgeblokt door een soort van cordon in spiegelbee­ld met dat rond het Vlaams Belang aan het andere eind van het politieke spectrum. Mertens voelt de bui hangen. Hij maakt zich sterk dat een goede uitslag hen alsnog uit het isolement kan halen, zoals in de districtsr­aad in Borgerhout is gebeurd. Maar de bevoegdhed­en van districten (sport, jeugd, cultuur, senioren, feestelijk­heden, kleinere werken...) dwingen niet tot de scherpe politieke keuzes die op stedelijk, Vlaams of federaal gebied moeten worden gemaakt.

Mertens zegt dat ze geen partij van postjespak­kers zijn en dat ze niet zullen toegeven op hun prioriteit­en. Dat klinkt lovenswaar­dig, maar de kans op een bijdrage aan het beleid wordt dan wel heel erg klein, wat ook de verkiezing­suitslag zal zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium