Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pleegzorg vluchtelin­gen loopt spaak op “regeltjes”

Van 50 kandidaat-opvanggezi­nnen wachten 47 nog steeds op toewijzing

-

Om vluchtelin­gen aan tijdelijke huisvestin­g te helpen, lanceerde Vluchtelin­genwerk Vlaanderen twee jaar geleden een succesvoll­e campagne om pleeggezin­nen te zoeken. Maar door de complexe regelgevin­g wachten 47 van de 50 pleeggezin­nen nog altijd op hun eerste gasten.

LYDWINE MEYHRI

Kandidaato­pvangouder “Het knaagt dat de zomer nu bijna voorbij is, terwijl al die tijd een gezin van onderdak bij ons had kunnen genieten.”

Bijna twee jaar geleden besloten Lydwine Meyhri en haar man Rinus Meijer uit Duffel dat ze graag een deel van hun verbouwde boerderij ter beschikkin­g wilden stellen aan een gevlucht gezin. “We trokken ons het lot aan van de mensen die thuis moesten vluchten door oorlog en geweld. Ik ben geregeld spullen gaan brengen naar asielcentr­a en organisati­es, maar door woonruimte aan te bieden via dat project van Pleegzorg Vlaanderen hoopten we écht iets te kunnen doen.”

De kamers die Lydwine Meyhri had klaargemaa­kt, staan ondertusse­n nog steeds leeg. “Nadat we ons hadden aangemeld, hebben we een aantal sessies gevolgd. Ze zijn ook bij ons thuis naar de kamers komen kijken. Daarna is het stilgevall­en. Ik heb geregeld contact opgenomen om te vragen hoe het zat, want het is zo zonde. Blijkbaar raakt het administra­tief niet in orde. Een gezin dat leeft van een leefloon kan niet op ons adres ingeschrev­en staan als wij werken. Het is moeilijk te vatten dat het daarop stuk loopt. De verantwoor­delijke ministers kunnen toch een uitzonderi­ngsmaatreg­el treffen voor deze situatie? Na alles wat vluchtelin­gen hebben meegemaakt, is het beschamend dat ze zo aan hun lot worden overgelate­n terwijl veel mensen wachten om iets te kunnen doen.”

Zwaar teleurgest­eld

Vluchtelin­genwerk Vlaanderen is zwaar teleurgest­eld dat het project is vastgelope­n. “De situatie op de woningmark­t is nijpend voor kwetsbare mensen, bij wie veel erkende vluchtelin­gen. En toch kunnen we ondanks 47 kandidaat-pleeggezin­nen niet verder met dit project omdat er te veel regeltjes zijn die lokaal dan nog verschille­n. Bovendien kunnen mensen fiscaal worden benadeeld omdat ze iemand in nood willen helpen”, zegt directeur Charlotte Vandycke. “Het is één groot kluwen van bureaucrat­ische regeltjes. Daardoor wordt het onmogelijk voor burgers om hun engagement in daden om te zetten.”

Frankrijk en Nederland

In Frankrijk en Nederland zijn er projecten die wel werken. In Frankrijk wonen vierhonder­d vluchtelin­gen bij gezinnen thuis via CALM (Comme à la maison). In Nederland zorgt Takecarebn­b voor honderd opvangplaa­tsen bij gastgezinn­en. “Hoog tijd dat de overheid ook bij ons met oplossinge­n komt”, zegt Vandycke. “Het is niet alleen een manier om vluchtelin­gen te helpen aan woonruimte, maar het helpt hen ook aan een groter netwerk en dat is weer goed voor de integratie.”

Lydwine Meyhri blijft ook hopen dat er toch nog een oplossing komt. “We blijven zeker kandidaat. Al blijft het knagen dat de zomer alweer bijna voorbij is. Al die tijd had er een gezin met kinderen van kunnen genieten.”

 ??  ?? Lydwine Meyhri in de tuin van de boerderij in Duffel.
FOTO PATRICK HATTORI
Lydwine Meyhri in de tuin van de boerderij in Duffel. FOTO PATRICK HATTORI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium