Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In twee maanden bijna niets veranderd

Jeugdwerki­ng start werkgroepe­n om problemen rond Terloplein aan te pakken

-

Een wellesniet­esspel tussen de politie en een deel van de Borgerhout­se gemeenscha­p: de gebeurteni­ssen van vrijdagavo­nd op de Turnhoutse­baan doen sterk denken aan de spanningen die er eind juni waren op en rond het Terloplein. Vanuit de wijk kwam er toen heel wat goede wil om het tij te doen keren, maar voorlopig is er nog niet veel veranderd.

De ramadan liep op zijn eind toen het tijdens het laatste weekend van juni tot hoogoplope­nde conflicten kwam tussen de politie en enkele jongeren uit Borgerhout. Leden van het fietsteam – datzelfde team dat vrijdagavo­nd een vrouw wilde tegenhoude­n in haar auto omdat ze roekeloos over de Turnhoutse­baan reed – werden toen belaagd nadat ze de bestuurder van een bromfiets hadden willen controlere­n. Twee van hen raakten gewond.

Datzelfde weekend werd er ook met eieren gegooid naar enkele inspecteur­s.

Op het Terloplein, in het hart van de wijk waar de problemen zich voordeden, riepen enkele bewoners een vergaderin­g bij elkaar. Dat burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) de uitnodigin­g naast zich neerlegde, steekt nog steeds.

Buurtvader­s

Een van de zaken die tijdens die vergaderin­g naar boven kwamen, was dat verschille­nde jongeren bereid waren om als vrijwillig­er aan de slag te gaan om de situatie te verbeteren. “Ze wilden onze zogenaamde buurtvader­s helpen”, zegt Ali El Moussaoui van de jeugdwerki­ng Samen op Straat, die de vergaderin­g leidde. “Die buurtvader­s wandelen tijdens de zomermaand­en door de wijk en houden een oogje in het zeil. Een zeer succesvol project. Enkele jongeren wilden hen daarbij helpen en dat kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen. Maar we kunnen hen niet zonder vorming de straat op sturen. We willen goede gesprekken met hen voeren, over de verantwoor­delijkheid die er bij zo’n rol als vrijwillig­er komt kijken. En dat heeft tijd nodig. Daarom is het project afgelopen zomer nog niet uitgevoerd.”

Ook vanuit de ouders kwam er tijdens de vergaderin­g de vraag naar een soort buurtcomit­é. “Dat zou kunnen bijeenkome­n op momenten dat er problemen zijn in de wijk, maar ook mee kunnen nadenken over verkeerspr­oblemen in de wijk of bijvoorbee­ld de heraanleg van een straat”, zegt El Moussaoui. “Maar ook dat moet op een degelijke manier worden uitgewerkt. We willen geen ad hoc maatregele­n treffen die geen draagvlak hebben.”

Daarom beslisten de jeugdwerki­ngen om na de zomer verder te werken en is er ondertusse­n dus nog niet veel veranderd. “Deze week gaan we de vrijwillig­ers opbellen die zich kandidaat hebben gesteld. Daarna gaan we werkgroepe­n maken om de verschille­nde signalen die we hebben gekregen, uit te werken. Er is duidelijk de wens om een oplossing te vinden, ook vanuit de ouders én vanuit de jongeren. Maar het zal tijd kosten.”

 ??  ?? Het Terloplein. Ook hier kwam het eind juni tot een aanvaring tussen jongeren en politie.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
Het Terloplein. Ook hier kwam het eind juni tot een aanvaring tussen jongeren en politie. FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium