Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Agenten mogen volgend jaar bodycam gebruiken”

-

Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) zegt dat politieage­nten vanaf begin volgend jaar zelf kunnen beslissen of ze bodycams gebruiken. Maar vakbond VSOA is tegen.

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) pleitte afgelopen weekend voor het gebruik van bodycams bij de Antwerpse politie. Het gaat om kleine cameraatje­s die worden aangebrach­t op het uniform van agenten. De Wever deed die uitspraken na schermutse­lingen tussen agenten en omstanders op de Turnhoutse­baan in Borgerhout.

Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt nu dat agenten binnenkort zelf kunnen beslissen of ze die bodycams gebruiken. “De ministerra­ad heeft daar al een wetsontwer­p over goedgekeur­d. Ik verwacht dat het ontwerp begin volgend jaar ook door het parlement geraakt”, zegt Jan Jambon.

Vandaag worden de bodycams al gebruikt in de politiezon­e Mechelen-Willebroek.

Maar de politievak­bond VSOA is tegen de bodycams. “Men probeert hier een omgekeerde bewijslast in te voeren”, luidt het bij VSOA. “De politieage­nt moet zijn onschuld bewijzen aan de hand van de opgenomen beelden. Deze methodiek is een rechtsstaa­t onwaardig.”

De vakbond waarschuwt er ook voor dat er ondanks de bodycams nog steeds discussie zal zijn, omdat alleen de reactie van de agenten zal worden gefilmd, en niet de oorzaak van het geweld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium