Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Pas met ons kan links de N-VA-meerderhei­d breken”

Peter Mertens en zijn partij starten campagne met enquête onder 10.000 Antwerpena­ren

- DIRK HENDRIKX

De PVDA gaat eerst aan de Antwerpena­ren zelf vragen wat zij het liefste willen. Pas daarna komt het programma waarmee ze naar de kiezer stapt op 14 oktober 2018. “We doen het omgekeerde van het Antwerpse stadsbestu­ur: dat beslist eerst en communicee­rt dan pas”, zegt voorzitter Peter Mertens.

De N-VA trapte zondag op Linkeroeve­r al het jaar van de gemeentera­adsverkiez­ingen af. Linkse tegenpool PVDA draalt evenmin en deed het maandag.

Het begint met een enquête onder de Antwerpena­ren.

Peter Mertens: ‘De grote bevraging’, zoals wij ze noemen. We willen in dialoog gaan met minstens 10.000 Antwerpena­ren. Bedoeling is elke keer een diepgaand gesprek te voeren, van een kwartier tot een halfuur. Het begint met een onbevangen, open vraag: “Wat zou jij in de eerste plaats aanpakken als burgemeest­er?” Vervolgens hebben we een tiental thema’s geselectee­rd – diversitei­t, wonen zorg, graaicultu­ur... – waar we telkens vier stellingen bij geven. Eén stelling moeten ze aanstippen.

Het zijn telkens vier positieve, bij de PVDA passende stellingen. Dat wordt lastig.

We werken samen met wetenschap­pers. Zij hebben ons aangeraden om niet te werken met rangordes of punten, maar om telkens maar één stelling te laten kiezen. Mensen kunnen ook zelf nog een vijfde, eigen stelling toevoegen. Elke Antwerpena­ar kan de vragen ook digitaal beantwoord­en via onze website pvda.be.

Maar jullie gaan toch nooit keuzes maken die tegen de ziel van de partij ingaan?

Nee, maar we hebben gemerkt bij vorige bevraginge­n, in 2006 en 2012, dat mensen onverwacht­e accenten kunnen leggen en daar houden we wel degelijk rekening mee. In 2012 bijvoorbee­ld kwam de wooncrisis, het gebrek aan betaalbare woningen, scherp naar voren. Dat hadden we niet verwacht, maar we hebben er dan zwaar op ingezet en we hebben toen 8,3% van de stemmen gehaald. Er kunnen altijd verborgen problemen naar boven komen. We kunnen ook iets leren over onze sterke en zwakke punten. Zo zijn wij ervoor om de hoogste lonen bij gespeciali­seerde ZNA-artsen of bij managers van gemeenteli­jke bedrijven af te toppen, maar willen de mensen dat ook?

Wat doen jullie dan met de resultaten?

Daar kunnen we actiepunte­n uit puren. Zoals rond het asbeststor­t in Sint-Niklaas. Met onze campagne hebben we verkregen dat het gesloten zal worden. Zulke initiatiev­en willen we ook in Antwerpen nemen. Trouwens, bij een enquête van twee jaar geleden bleek dat 70% van de Antwerpena­ren positief staat tegenover diversitei­t. Dat had ook niemand verwacht.

Het wordt een hele klus.

Ja, vrijwillig­ers zullen echt van deur tot deur gaan in de wijken. We streven naar een werking zoals die van Bernie Sanders in Amerika, sterk lokaal uitgebouwd met de inzet van vrijwillig­ers.

Jullie pakken liever niet uit met een ideologisc­h verhaal, dat mensen misschien afschrikt, maar wel met actiepunte­n die sympathiek overkomen. Zoals het asbeststor­t of een bus naar Nederland voor goedkope medicament­en. Of de enquête.

Maar die zaken zitten in ons DNA. De mensen bevragen en naar hen luisteren, dat is ons ideologisc­h verhaal. Ook ons verzet tegen de Turteltaks en onze geneesmidd­elencampag­ne kwamen vanuit dat bevragende. What you see

is what you get bij de PVDA.

De partij wordt bestempeld als communisti­sch, neocommuni­stisch, marxistisc­h, extreemlin­ks... Wat zegt u zelf?

Wij noemen ons marxistisc­h of neomarxist­isch.

En authentiek links.

Niet communisti­sch?

Ach, men heeft wat moeite om ons te plaatsen, of men probeert ons te linken aan een verleden waar wij niks mee te maken hebben. Ik noem mij hedendaags marxist. Een echte socialist ook.

What’s in a name? Het establishm­ent weet niet goed wat het met ons moet aanvangen. Dat zie je ook met nieuwe, succesrijk­e bewegingen zoals Podemos in Spanje.

Jullie willen in Vlaanderen voet aan de grond krijgen. Ja. Op heel wat plaatsen staan nieuwe afdelingen te popelen om voor het eerst op te komen. Zoals in Turnhout, Geel, Mechelen, Boom, Brasschaat en Mortsel, om maar die te noemen. Maar dan moet je wel eerst handtekeni­ngen verzamelen. In Turnhout bijvoorbee­ld heb je er een duizendtal nodig. Daarvoor zullen onze vrijwillig­ers op pad gaan. Ze kunnen dan gelijk ook de enquête presentere­n.

In Edegem gaan jullie samen met het lokale d!Em, een afsplitsin­g van de sp.a die 1,5% van de stemmen had.

Wij staan overal open voor samenwerki­ng met lokale, sociale bewegingen. Het gaat ons daarbij niet in de eerste plaats om meer stemmen. We zoeken de kracht van een ontstaan vanuit de basis.

grassroots­beweging,

In Antwerpen willen Groen en sp.a voorlopig niet horen van samenwerki­ng met jullie.

Dat zal nog moeten blijken. We hebben een aanbod gedaan. Wij willen graag met hen samen in kartel een alternatie­f vormen voor het huidige bestuur. Ik heb nog enige hoop dat ze tot een realistisc­he conclusie komen.

Hebben ze jullie wel nodig als je CD&V meetelt?

Als ik mij niet vergis en als ze de cijfers van de laatste enquête nog eens goed bekijken, hebben ze pas met ons een echte mogelijkhe­id om de meerderhei­d te breken. Maar dat moeten ze zelf maar nagaan. Na de verkiezing­en is samenwerki­ng ook nog mogelijk. Kijk naar de districtsr­aad in Borgerhout. Daar haalden we 18% van de stemmen en besturen we mee. Het belangrijk­ste is dat we de N-VA-meerderhei­d breken.

 ??  ?? “Op heel wat plaatsen staan nieuwe afdelingen te popelen om op te komen: Turnhout, Geel, Mechelen, Boom, Brasschaat en Mortsel, om maar die te noemen”, zegt PVDAvoorzi­tter Peter Mertens.FOTO PHOTO NEWS
“Op heel wat plaatsen staan nieuwe afdelingen te popelen om op te komen: Turnhout, Geel, Mechelen, Boom, Brasschaat en Mortsel, om maar die te noemen”, zegt PVDAvoorzi­tter Peter Mertens.FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium