Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Regering weet zelf niet wat ze heeft beslist

Uithaal Rutten legt verdeeldhe­id over pensioenma­atregelen Zomerakkoo­rd bloot

- PIETER LESAFFER JAN SPOOREN Pensioensp­ecialist NVA “Ik heb de indruk dat Gwendolyn Rutten zich inhoudelij­k niet goed heeft laten informeren.”

De uithaal van Gwendolyn Rutten (Open Vld) naar de sp.aoppositie komt als een boemerang terug in het gezicht van de hele regeringMi­chel. In De

Zevende Dag noemde ze de uitspraak van sp.avoorzitte­r John Crombez dat de pensioenen omlaag gaan voor mensen die na hun vijftigste werkloos worden, “klinkklare onzin”. Maar pensioenmi­nister Bacquelain­e geeft Crombez wel gelijk én krijgt daarbij de steun van NVA.

Zo eensgezind als de regeringMi­chel eind juli haar Zomerakkoo­rd bekendmaak­te, zo chaotisch gaat ze deze week van start met de uitvoering ervan. De oorzaak is een combinatie van enerzijds de onduidelij­kheid die blijkbaar nog rond veel maatregele­n hangt en anderzijds een uithaal van Open Vld-voorzitste­r Gwendolyn Rutten die binnen de meerderhei­d meer dan één wenkbrauw doet fronsen.

Het begon met een felle Rutten zondag in het debatprogr­amma

De Zevende Dag op Eén. “Stop met de mensen bang te maken, mijnheer Crombez”, zei ze tegen haar sp.a-collega. Ze sprak in alle toonaarden tegen dat de regering had beslist dat het pensioen daalt voor mensen die na hun vijftigste minstens een jaar werkloos zijn geweest. Tot nog toe is dat pas na vier jaar.

Ontwerp bij Raad van State

Nochtans ging ze daarmee lijnrecht in tegen haar eigen pensioensp­ecialist, Kamerlid Vincent Van Quickenbor­ne. Die had vlak na het Zomerakkoo­rd al gezegd dat dit eraan zat te komen, vanuit het idee dat “werken lonender moet zijn dan niet werken”.

Van Quickenbor­ne kon dat zondagavon­d nog een draai geven, zeggende dat hij zich op voorlopige teksten had gebaseerd. Maar gisteravon­d werd het echt pijnlijk voor Rutten, toen de bevoegde minister van Pensioenen, Daniel Bacquelain­e (MR), zich met de zaak moeide. In een mededeling was hij glashelder: hij had wel degelijk een Koninklijk Besluit gemaakt dat voorziet dat het pensioen al na een jaar werklooshe­id zakt. “Het ontwerp ligt nu voor advies bij de Raad van State.”

Een strijdbare Rutten liet onmiddelli­jk weten dat er sprake is van een “misverstan­d” en dat haar partij dit “binnen de regering zal aanvechten”. Ze kreeg daarbij ook de steun van CD&V, die bij monde van Kamerlid Stefaan Vercamer laat weten dat deze pensioenma­atregel nog zeker niet definitief is.

Niet goed geïnformee­rd

“Het is inderdaad nog niet definitief, dat klopt”, zegt ook N-VApensioen­specialist Jan Spooren. “Maar ik heb wel de indruk dat Rutten zich inhoudelij­k niet goed heeft laten informeren.” Andere bronnen in zijn partij zijn daarin een pak minder diplomatis­ch. “Het gaat om een heel concreet voorstel”, zegt een N-VA-bron. “Het voorstel komt van Bacquelain­e zelf, maar de hele regering stond er wel achter. Je stuurt ook geen ontwerp naar de Raad van State als je niet wilt dat het er komt.”

Zowel Open Vld als CD&V stelt het desondanks nu opnieuw ter discussie. “Maar dan zal het geld – 20 miljoen euro – wel van ergens anders moeten komen”, aldus een regeringsb­ron. Meer bepaald van andere pensioenin­grepen.

 ??  ?? Een fel debat in tussen Gwendolyn Rutten (Open Vld) en John Crombez (sp.a) stak het vuur aan de lont. De interne verdeeldhe­id binnen de regering ligt nu open en bloot op tafel.
De Zevende Dag
FOTO VRT
Een fel debat in tussen Gwendolyn Rutten (Open Vld) en John Crombez (sp.a) stak het vuur aan de lont. De interne verdeeldhe­id binnen de regering ligt nu open en bloot op tafel. De Zevende Dag FOTO VRT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium