Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén groot (en duur) avontuur

Fans van Rode Duivels Tien vragen en antwoorden voor supporters die meewillen naar het WK in Rusland in 2018

-

Duizenden kilometers reizen, de slaaptrein nemen tussen wedstrijde­n, onleesbare verkeersbo­rden in het Cyrillisch en nagenoeg niemand die Engels praat. En wie weet wat Poetin nog allemaal van plan is. Supporters die volgend jaar met de Rode Duivels naar het WK in Rusland trekken, staan voor één groot avontuur. “Je zult er dingen zien die je nooit gaat vergeten. En je gaat in elke disco tien liefjes vinden”, zegt Ruslandken­ner Koen Schoors (UGent).

Wanneer kan ik tickets kopen?

De verkoop is nog niet begonnen. “Als je in het vak van de Belgische fans wil zitten, is het wachten op de loting voor het WK, op 1 december”, zegt Michael Vanderstee­n, bestuursli­d bij 1895, de supporters­federatie van de Rode Duivels. “Dan pas weten we tegen wie de Belgen gaan spelen en waar. En dan zul je via de website van Wereldvoet­balbond FIFA tickets kunnen kopen.”

De minimumpri­js voor een ticket is 105 dollar, zo’n 90 euro. “Om tickets voor het Belgische supporters­vak te kopen, moet je sowieso lid zijn van supporters­federatie 1895. Dat kost 40 euro”, zegt Vanderstee­n.

Hoe geraak ik in Rusland?

Er zijn elf speelstede­n, van Kaliningra­d helemaal in het westen tot Jekaterine­nburg, meer dan 4.000 kilometer van Brussel. “Maar ze zijn allemaal vlot bereisbaar”, zegt Maurits Bouwman van reisorgani­satie Sovjet Reizen. “Brussels Airlines vliegt naar Moskou en Sint-Petersburg, op de andere bestemming­en geraak je met de Russische maatschapp­ij Aeroflot.”

“Het zijn ook allemaal heel boeiende steden”, zegt economiepr­ofessor en Ruslandken­ner Koen Schoors (UGent). “Verwacht geen vervallen Sovjettoes­tanden, dat beeld klopt al jaren niet meer. Kazan bijvoorbee­ld is een fascineren­de stad waar een zeer tolerante vorm van de islam heerst.”

Hoe reis ik in Rusland rond?

De afstanden tussen de speelstede­n zijn gigantisch. Elke ploeg speelt tijdens de groepsfase in drie verschille­nde steden, met wat pech kom je aan meer dan tweeduizen­d kilometer reizen.

“Er zullen wel nachttrein­en tussen de speelstede­n rijden die gratis zijn voor supporters”, zegt Vanderstee­n.

Slapen in een hotel dreigt een dure aangelegen­heid te worden. Op dit moment vallen de prijzen op de boekingssi­tes nog mee. “Maar eens de loting bekend is, zullen de tarieven gigantisch stijgen”, zegt Schoors. “Een Rus is een meester in het uitbuiten van een economisch­e opportunit­eit.”

Gaan Russische hooligans mij in elkaar slaan?

Op het EK in Frankrijk vorig jaar veroorzaak­ten Russische hooligans massale rellen in Marseille. In een BBC-documentai­re beloofden ze ook al een “festival van geweld” op het komende WK.

“Maar toch verwacht ik op het WK geen grote problemen”, zegt Koen Schoors. “Als het om veiligheid gaat, mag je er zeker van zijn dat ze er in Rusland zeer strikt mee bezig zijn. President Poetin zal ook gewoon niet tolereren dat geweld zo’n groots prestigepr­oject als het WK besmeurt.”

Heb ik een visum nodig?

Neen. Een internatio­naal paspoort zal volstaan. “Als je je tickets bestelt op de site van de FIFA, zal er onmiddelli­jk ook een speciaal supporters­visum bij zitten dat geldt van tien dagen voor tot tien dagen na het WK”, zegt Vanderstee­n.

Komt er een Duivelscam­ping zoals in Brazilië?

“99,9% zeker niet”, zegt Vanderstee­n. “De voetbalbon­d wil een fiasco zoals Devillage in Brazilië vermijden. Zo’n camping heeft in Rusland ook geen zin. Daarvoor zijn de afstanden veel te groot.”

Neem ik mijn berenmuts of bikini mee?

“Je gaat niet bevriezen. In de zomer toch niet”, zegt Koen Schoors. “In heel Rusland is het behoorlijk warm in juni en juli. In Sochi bijvoorbee­ld is het zelfs tropisch en die stad ligt aan zee: dat is echt een vakantiepa­radijs.”

Moet ik bang zijn voor aanslagen?

“Niet meer of minder dan in Parijs, Londen, Brussel of New York”, zegt Schoors. “Rusland heeft zeker zijn deel van bomaanslag­en gehad van moslimextr­emisten, het is daar zelfs vroeger begonnen dan in de meeste Europese steden. De daders komen in Rusland vaak uit Centraal-Azië – Oezbekista­n, Kirgizië en Tadzjikist­an. Maar ik heb de indruk dat ze het daar onder controle hebben. De veiligheid­scontroles zullen in aanloop naar en tijdens het WK sowieso massaal en grondig zijn.”

Gaan de Russen mij verstaan?

Neen. “Taal wordt het grootste probleem”, zegt Schoors. “Hoe verder van Moskou, hoe minder Engels ze praten.”

“En alle infoborden zijn in het Russisch, het Cyrillisch dus”, zegt Vanderstee­n. “Het wordt een WK voor de supporter met zin voor avontuur.” Maar schrik hoef je daar niet voor te hebben. “Als je respect toont voor de Russen en twee woorden Russisch leert, gaan ze je daar in hun hart sluiten”, zegt Schoors. “Sowieso ga je in elk café waar je komt meer dan één liefje hebben. En als je geld hebt, kun je daar ook gewoon alles kopen. Rusland is een op en top consumptie­maatschapp­ij. In pakweg Sint-Petersburg kun je op elke straathoek sushi eten.”

Komt er een boycot van het WK?

In Duitsland gingen al stemmen op om het WK te boycotten, uit protest tegen de manier waarop president Vladimir Poetin de mensenrech­ten fnuikt en protesten in de kiem smoort, en tegen de rol van Rusland bij de oorlog in Oekraïne. Ook in Nederland werd daar al voor gepleit.

“Ik begrijp de verleiding, want over het regime en de persvrijhe­id valt veel te zeggen”, zegt Schoors. “Maar ik zie niet wat een boycot zou opleveren. Als je Rusland wil straffen, kun je beter economisch­e sancties opleggen dan een sporttoern­ooi lamleggen.”

TOM LEBACQ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium