Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wachten op de volgende provocatie

Wat voert Kim Jong-un in het schild en wat kunnen de Amerikanen nog doen?

- ROGER HUISMAN

NoordKorea lijkt niet op te geven. Na de test met een waterstofb­om afgelopen weekend zou het regime in Pyongyang alles in gereedheid brengen voor een nieuwe test met een interconti­nentale ballistisc­he raket. Wat voeren de NoordKorea­nen precies in het schild en wat kan de internatio­nale gemeenscha­p hieraan doen?

Wat is de volgende stap van NoordKorea?

Volgens Zuid-Korea brengt Noord-Korea alles in gereedheid voor nieuwe proeven met raketten, mogelijk zelfs een interconti­nentale ballistisc­he raket die het noorden van de Stille Oceaan zou kunnen bereiken. Noord-Korea heeft in juli al twee dergelijke tuigen richting Japan afgevuurd, die in de Japanse Zee neerstortt­en. Vorige week dinsdag volgde een raket voor de middellang­e afstand die over Noord-Japan vloog en dan in de Stille Oceaan neerkwam.

Zuid-Korea heeft als reactie gisteren zelf legeroefen­ingen uitgevoerd. Onder meer een simulatie van een raketaanva­l op de NoordKorea­anse nucleaire testsite Punggye-ri waar zondag de jongste kernproef plaatsvond.

Waarom zijn de inlichting­en over de NoordKorea­anse kern en raketprogr­amma’s zo schaars en onzeker?

Noord-Korea is een nachtmerri­e voor spionnen. Het land is nagenoeg volledig afgesloten van de wereld en de internetto­egang is uiterst beperkt. Cyberspion­age en hacking zijn daardoor moeilijk. De meeste lanceerpla­tformen en ondergrond­se testsites zijn voor Amerikaans­e spionagesa­tellieten zo goed als onzichtbaa­r. China zal wel een beter zicht hebben op de Noord-Koreaanse militaire capaciteit, maar is niet geneigd die met Washington te delen.

Kunnen de Amerikanen Kim Jongun niet gewoon uitschakel­en?

Amerikaans­e presidente­n hebben altijd het voorzichti­ge advies van hun generaals gekregen dat een klassieke aanval op NoordKorea meteen beantwoord zal worden door een regen van (convention­ele) raketten en artillerie op Zuid-Korea. De hoofdstad Seoul ligt op een boogscheut van de grens en door zo’n aanval zouden dus honderddui­zenden mensen omkomen. Bovendien zou China de kant kiezen van NoordKorea, met verregaand­e gevolgen. Dé vraag is of de impulsieve president Trump dit advies van zijn militairen blijft volgen.

Ook China heeft de proef veroordeel­d. Waarom zijn de Chinezen boos op Pyongyang?

In vergelijki­ng met eerdere verklaring­en, klinkt de Chinese reactie op de jongste kernproef van Noord-Korea veel bozer. De zesde kernproef van Pyongyang valt samen met de opening van de jaarlijkse conferenti­e van de opkomende industriel­anden in Peking; naast China zijn dat Rusland, Zuid-Afrika, India en Brazilië. De Chinese president Xi Jinping vindt het beslist niet leuk dat zijn feestje verstoord wordt. Volgens sommigen was dit net de bedoeling van Kim Jong-un. Die wil dat China de Amerikanen aanport om rechtstree­ks te onderhande­len met Pyongyang.

Zal China NoordKorea laten vallen, zoals ook Trump wil?

De Chinezen zien NoordKorea als een buffer tegen de VS, die via Zuid-Korea sterk staan in de regio. China, dat begin dit jaar stopte met de invoer van NoordKorea­anse steenkool, heeft wel de jongste sancties mee goedgekeur­d, onder meer over de uitvoer van olie naar Pyongyang. Waarnemers verwachten dat die nieuwe reeks strafmaatr­egelen pas na het Chinese partijcong­res midden oktober effectief doorgevoer­d zal worden, op voorwaarde dat de Chinese president Xi Jinping daar zijn positie kan versterken. China stuurt aan op een ‘dubbel moratorium’: het einde van de Noord-Koreaanse kernproeve­n en gelijktijd­ig stoppen van Amerikaans-Zuid-Koreaanse legeroefen­ingen in het gebied.

 ??  ?? Kim Jongun zou opnieuw een lancering van een interconti­nentale raket voorbereid­en, na twee lanceringe­n in juli en een vorige dinsdag. ZuidKorea hield gisteren grootschal­ige legeroefen­ingen, waaronder een simulatie van een raketaanva­l op een...
Kim Jongun zou opnieuw een lancering van een interconti­nentale raket voorbereid­en, na twee lanceringe­n in juli en een vorige dinsdag. ZuidKorea hield gisteren grootschal­ige legeroefen­ingen, waaronder een simulatie van een raketaanva­l op een...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium