Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurtcomit­é maakt alternatie­f heraanlegp­lan

Bewoners Charlottal­ei bekostigen zelf rechtszaak tegen bomenkap Centrum

- ANDREAS ROTTY

De rechtszaak rond de bomen van de Charlottal­ei wordt deze ochtend behandeld. Het buurtcomit­é doopte ze de ‘Luchtzaak’, zette een fonds op poten om die te bekostigen en liet een architect een alternatie­f heraanlegp­lan uittekenen met behoud van de bomen.

“Om nog jaren te kunnen genieten van de natuurlijk­e fijnstoffi­ltering en vele andere positieve eigenschap­pen van deze bomen, dagen we de stad Antwerpen voor de rechter”, zo opent de kersverse website www.luchtzaak.be, die voor deze kwestie het leven werd ingeroepen. “Het is helaas de enige optie op dit moment. De stad Antwerpen heeft nooit gekeken naar de positieve milieueffe­cten van deze 54 volwassen kastanjes, ook al hebben we recht op dit soort informatie en onderzoek.” Omdat het buurtcomit­é vreest voor een negatief effect op de luchtkwali­teit door de bomenkap, gaven ze die de geuzennaam de ‘Luchtzaak’ mee.

Vandaag wordt de zaak bepleit. Voorlopig blijven de bomen dankzij een kapverbod van de rechter tot 18 september zeker staan. De uitspraak in de zaak volgt waarschijn­lijk donderdag of volgende week dinsdag en kan daar veranderin­g in brengen. Als de rechter oordeelt dat het buurtcomit­é geen zaak heeft in de kwestie, kan de aannemer de kap nog voor 18 september beginnen.

Donaties

Enkele leden van het buurtcomit­é stelden zich burgerlijk­e partij in de zaak en betalen dus in hun naam de gerechteli­jke kosten, maar dat kunnen ze financieel niet alleen bolwerken. Daarom is een rekening geopend waarop mensen met engagement voor de kwestie hun bijdrage kunnen storten. “We hadden al een potje voor we aan de hele juridische procedure met het kort geding begonnen”, vertelt Kristien Dirkx van het buurtcomit­é. “Maar nu het blijft aanslepen, lopen de kosten ook op. Gelukkig hebben we al heel wat steun, iedereen doet wat die kan. We hebben donaties van 10 tot 500 euro gekregen. En die komen uit heel diverse hoeken. Ook de Joodse gemeenscha­p doet bijvoorbee­ld haar duit in het zakje. De rekening blijft behouden. Stel dat we ooit te veel geld ophalen, dan gaat dat naar een andere soortgelij­ke rechtszaak of bijvoorbee­ld naar luchtonder­zoek van de Universite­it Antwerpen. In ieder geval iets in hetzelfde thema. Maar zover is het op dit moment zeker nog niet.”

Fietstrate­n

Ook op de Luchtzaak-website biedt architect Marc Schepens een alternatie­f uitgeteken­d plan voor de werkzaamhe­den aan de Charlottal­ei waarbij de bomen niet in een keer weg moeten, maar gefaseerd, volgens de tijd dat ze afsterven. Maar dat moment zou zo lang mogelijk uitgesteld worden door de aarde rond de bomen losser te maken en de juiste voeding toe te voegen, maar vooral door de kastanjes meer wortelruim­te te laten. “In het plan van de stad zijn de voorsortee­rstroken om rechts af te slaan in beide richtingen te lang”, zegt architect Marc Schepens. “In mijn plan zijn ze korter, maar de verkeersde­bieten blijven hetzelfde.”

Een tweede grote pijler in het plan van Schepens is de afbraak van de huidige fietspaden langs beide kanten, die nu vlak onder de bomen en dus pal op de wortels liggen. De ventwegen, de zijwegen naast de grote baan, worden dan omgevormd tot ‘fietsstrat­en’. Geasfaltee­rde wegen met een breedte van vier meter waarop zowel fietsers in twee richtingen als lokaal autoverkee­r door kan. Volgens de wegcode is er in een fietsstraa­t een snelheidsb­eperking van 30 km per uur en mag een auto geen fietser inhalen.

Extra districtsr­aad

Ondertusse­n komt er een extra districtsr­aad om de kwestie verder uit te spitten op politiek vlak. Oppositiep­artijen PVDA, sp.a en CD&V zagen hun originele vraag afgekeurd omdat de aanvraag onvoldoend­e handtekeni­ngen van districtsr­aadsleden bevatte. Maar ondertusse­n slaagden ze daar wel in. De districtsr­aad vindt plaats op 11 september om 19u. Het is nog de vraag in welke mate dat iets zal kunnen veranderen aan de feiten.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De heraanleg van de Charlottal­ei is vorige week al begonnen, voorlopig met behoud van de 54 kastanjes.
FOTO PATRICK DE ROO De heraanleg van de Charlottal­ei is vorige week al begonnen, voorlopig met behoud van de 54 kastanjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium