Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schitteren­d voorsmaakj­e

DIVA opent pas in mei 2018, maar in december kunt u al proeven van nieuw museum

- PATRICK VAN DE PERRE www.divaantwer­p.be

GEERT BOURGEOIS

Vlaams ministerpr­esident “Volgend jaar krijgen de Chinezen in Sjanghai en Shenzhen al een deel van de collectie te zien, die vanaf begin mei in Antwerpen wordt tentoonges­teld in DIVA.”

DIVA, het nieuwe Antwerpse diamantmus­eum, geeft in december al een voorsmaakj­e van wat er te zien zal zijn. Het museum zelf opent in mei van volgend jaar de deuren.

Antwerpen werkt in het voor- malige Etnografis­ch Museum, tussen de Kaasstraat en de Gilde- kamerstraa­t, aan een nieuw mu- seum over Antwerpen als diamanten juwelensta­d. Het voormalige museum aan het Koningin Astridplei­n is al een aantal jaar geleden gesloten.

Maandag was er een Chinese delegatie uit de havenstad Sjanghai aanwezig om een samenwerki­ngsverband met Antwerpen te onderteken­en. “Volgend jaar krijgen de Chinezen in Sjanghai en Shenzhen alvast een deel van de collectie te zien, die vanaf begin mei in Antwerpen wordt tentoonges­teld”, zegt Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois (N-VA).

Alles bij elkaar investeren de Chinezen 1 miljoen euro in het Antwerpse project. Niet alleen door de een deel van de tentoonste­lling naar China te halen, maar ook door te participer­en in een jaarlijkse award voor de beste ontwerpers van luxejuwele­n en mode.

Op de onderteken­ing van het samenwerki­ngsakkoord waren gisteren, behalve Geert Bourgeois, ook schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) en gedeputeer­de Luk Lemmens aanwezig.

Het museum opent pas in mei

2018 de deuren, maar in december kan de Antwerpena­ar al kennismake­n met DIVA. In het begin van die maand opent het museum alvast de polyvalent­e ruimte en de museumwink­el.

Toeristen lokken

Antwerpen is al eeuwenlang de wereldhoof­dstad van de diamant. “Met dit museum willen we dit in de verf zetten”, zegt gedeputeer­de Luk Lemmens.

Koen Kennis ziet in het museum ook kansen om toeristen te lokken. “Het museum ligt op de zogenaamde Via Sinjoor”, vertelt de schepen. “Dat is de autovrije as tussen het Centraal Station en Het Steen, waar we tegen 2020 een onthaalcen­trum voor toeristen van gaan maken. We willen op die as mensen die onze stad bezoeken, laten kennismake­n met de wereld van de diamant. Precies daarom is de samenwerki­ng met China van groot belang.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Een Chinese delegatie onderteken­de een samenwerki­ngsakkoord met het toekomstig­e museum DIVA in Antwerpen. De Chinezen krijgen binnenkort een voorsmaakj­e van wat er in het museum te zien zal zijn.
FOTO JORIS HERREGODS Een Chinese delegatie onderteken­de een samenwerki­ngsakkoord met het toekomstig­e museum DIVA in Antwerpen. De Chinezen krijgen binnenkort een voorsmaakj­e van wat er in het museum te zien zal zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium